nieuws shell topman

Shell-topman: we hadden harder moeten waarschuwen voor klimaatverandering

by

“We hadden assertiever moeten zijn”, zegt Shell-topman Ben van Beurden in een podcast van Studio Energie. Al in 1991 bracht Shell een film uit waarin een verontrustend beeld over klimaatverandering in de toekomst werd geschetst. ‘Shell wist het, maar heeft er niet zoveel aan gedaan’, wordt het olie- en gasbedrijf nu verweten.

“Hadden wij misschien harder moeten praten, hadden we misschien daar een groter probleem van moeten maken? Nou eerlijk gezegd vind ik, als we daarop terugkijken, dat we wellicht assertiever hadden moeten en kunnen zijn”, zegt Van Beurden. “Want nu wordt het probleem bij ons neergelegd, terwijl het uiteindelijk natuurlijk een veel breder maatschappelijk probleem is.”

Imago

“Het is steeds toch meer Shell tegen de samenleving en natuurlijk stoor ik me daar enorm aan, want zo identificeer ik mezelf niet. En ik denk dat niemand binnen Shell zich herkent in de manier waarop wij van tijd tot tijd gekarakteriseerd worden.” Maar daar heeft Shell volgens de topman ook zelf schuld aan. “We moeten ons beter uitlaten, ons duidelijker profileren, wellicht ook dingen anders doen en zeker anders zeggen.” Shell is volgens Van Beurden een totaal ander bedrijf dan hoe het wordt afgeschilderd.

‘Uitermate simplistische voorstelling’

Shell wordt door milieuorganisatie Milieudefensie voor de rechter gedaagd voor de rol die het speelt in de oorzaak van het klimaatprobleem. Wat vindt de topman van Shell daarvan? “Mijn gevoel is toch een van teleurstelling dat het zover komt”, zegt hij. “Het gaat om een ingewikkeld maatschappelijk probleem dat collectief moet worden opgelost. Dat kan niet worden opgelost door één partij.”

Olie en gas blijven volgens Van Beurden nodig en de vraag daarnaar verdwijnt volgens hem niet als het aanbod wordt weggenomen. “Dat is, denk ik, een uitermate simplistische voorstelling van zaken waar ik me eerlijk gezegd van tijd tot tijd weleens aan stoor. Want daarmee wordt de indruk gewekt dat er een eenvoudige oplossing zou zijn.” Milieudefensie heeft een aantal voorwaarden gesteld waar Shell aan moet voldoen om aan een rechtszaak te ontkomen. Van Beurden wil in het interview niet zeggen of Shell daarop ingaat.

Bron: NOS.nl