Wat staat er in de Miljoenennota 2019?

Wat staat er in de Miljoenennota 2019?

by

Minister Hoekstra:

Op Prinsjesdag presenteer ik namens het kabinet de Miljoenennota voor 2019. Hierin staan de plannen van het kabinet voor het komende jaar én hoe die plannen worden betaald. Op dit moment gaat het goed met de economie en goed met de overheidsfinanciën in Nederland. Het kabinet wil deze gunstige tijden benutten om Nederland nog sterker te maken, voor ons allemaal voor nu en in de toekomst. Tegelijkertijd hebben we oog voor de risico’s die onze welvaart kunnen bedreigen. Denk bijvoorbeeld aan de onzekerheden rondom de brexit het dreigende handelsconflict en het effect dat dit kan hebben op onze bedrijven.

Als Nederland hebben we een zeer open economie. Dat betekent dat we in goede tijden extra profiteren van de internationale handel. Maar in slechtere tijden voelen we ook meteen de klappen.
Gelukkig is ons fundament sterk, en om dit fundament sterk te houden brengt het kabinet de schatkist verder op orde. Want juist met een overschot op de begroting is er ruimte om de staatsschuld verder af te lossen en een buffer op te bouwen.Zo is Nederland beter voorbereid om economische tegenslag in de toekomst op te vangen. Zonder dat we meteen ingrijpende maatregelen hoeven te nemen. En op die manier geven we een beter land door aan de generaties na ons.

Het kabinet investeert in de samenleving door extra geld uit te geven aan onder meer veiligheid, onderwijs en infrastructuur. Bovendien moeten zo veel mogelijk Nederlanders in hun portemonnee gaan merken dat het goed gaat met Nederland. Het kabinet verlaagt onder meer de belasting op werk waardoor mensen netto meer overhouden. En om dat te kunnen betalen gaat het lage btw-tarief omhoog en wordt consumptie duurder.

Het kabinet haalt ook extra inkomsten uit vergroening van het belastingstelsel. En dat betekent dat vervuilers, bedrijven en particulieren meer belasting gaan betalen zodat zij worden aangemoedigd om minder CO2 uit te stoten. Daarnaast heeft het kabinet besloten de gaskraan verder terug te draaien en in 2030, of als het kan sneller helemaal te stoppen met de gaswinning in Groningen. Veiligheid voor de mensen en de regio stonden bij dit besluit voorop. Wel kost het geld omdat de overheid minder gasinkomsten ontvangt.
Het kabinet heeft hiervoor ook een oplossing gevonden.

Uitgaven voor onder andere de zorg en de sociale zekerheid blijken minder snel te stijgen dan verwacht. En deze meevallers worden gebruikt om de dalende gasinkomsten op te vangen. Belastinggeld is van Nederlanders, niet van de politiek. En door zorgvuldig om te gaan met belastinggeld de staatsschuld verder af te lossen en buffers op te bouwen voor de toekomst maken we ons land nog beter voor iedereen. Voor ons nu, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.

Bron: Rijksoverheid.nl