Rentetarief grootbank weer dichter naar nul procent

15 juli 2018

Net na de crisis op de financiële markten leek het haast ondenkbaar dat de rente voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) in Nederland richting nul procent zou kruipen. Aanbieders als Anadolubank, Credit Europe Bank en NIBC Direct boden eind 2008 immers spaarrentes van meer dan 5%.

Ander beeld

Vandaag de dag is echter een heel ander beeld zichtbaar. Het gemiddelde rentetarief van alle DOS op de Nederlandse spaarmarkt is bijna 95% gedaald ten opzichte van het gemiddelde in de hoogtijdagen. Het gemiddelde rentetarief bij DOS bedraagt momenteel slechts 0,21%, terwijl het hoogst verkrijgbare rentetarief voor een DOS zonder beperkende voorwaarde op dit moment geldt bij LeasePlan Bank, namelijk 0,35%.

Gelijktijdig

Hoewel de spaarrentetarieven al jaren een dalende trend vertonen, heeft nog geen enkele aanbieder Triodos Bank gevolgd en de spaarrente naar nul procent verlaagd. De grootbanken zijn deze grens overigens wel zeer dicht genaderd. Onderstaande figuur laat het renteverloop vanaf 2015 zien voor de internet spaarrekeningen van de vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS). Ter vergelijking is ook het hoogste rentetarief opgenomen dat op hetzelfde meetmoment op de spaarmarkt verkrijgbaar was voor een product zonder beperkende voorwaarden. Het betreft rentetarieven bij een spaarsaldo van € 10.000,-. Wat direct opvalt is dat de tarieven van de drie traditionele grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank) niet alleen zeer dicht bij elkaar liggen, maar bijna op hetzelfde moment de rente verlagen. SNS, de jongste grootbank, biedt daarentegen een hoger rentetarief dan de traditionele grootbanken en wijkt ook iets af wat betreft het moment van wijzigen.

Renetarieven

*de Rente van SNS is vanaf het tweede kwartaal 2017 inclusief 0,10% SNS Combinatievoordeel

Trendbreuk

De renteverlagingen bij de (groot)banken bedroegen afgelopen jaren eigenlijk altijd ten minste vijf basispunten per verlaging. Komende maandag wordt deze trend echter doorbroken. ING gaat namelijk als eerste van de ‘big four’ de rente van haar Oranje Spaarrekening verlagen met twee basispunten in plaats van de gebruikelijke vijf basispunten. ING is overigens niet de eerste aanbieder op de Nederlandse spaarmarkt die haar spaarrente met minder dan vijf basispunten verlaagt. Eerder dit jaar (halverwege mei) was het al Knab die de tarieven van haar spaarrentes verlaagde met vier basispunten.

Psychologische grens

Uit de ophanden zijnde verlaging van ING, blijkt eens te meer dat meeste aanbieders de belangrijke psychologische en morele grens van nul procent koste wat het kost willen vermijden. De kans dat de grootbanken of andere aanbieders hun rentetarief daadwerkelijk naar nul procent zullen verlagen, lijkt dan ook steeds kleiner te worden. De verwachting is dat aanbieders, en dan voornamelijk de grootbanken, met hun rentetarieven net boven nul procent blijven zitten. Nu ING als eerste grootbank de stap heeft gezet om de rente nog verder te verlagen, zullen verlagingen van de andere grootbanken waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. De grootbanken volgen elkaar, zoals uit de figuur bleek, over het algemeen nauwgezet met hun spaarrentebeleid.

Bron: Eufin.nl

Meld je hier aan!