Nieuwe gedragscode voor registercontrollers

05 december 2018

De Gedragscode van de VRC verandert per 1 januari 2019. Ook treedt er dan een nieuw reglement Tuchtrechtspraak in werking om ethisch gedrag te bevorderen. Een registercontroller dient zijn integriteit te bewaken en te bewaren, aldus de code.

De code heeft meerdere doelen. Allereerst is het een leidraad voor VRC-leden. Ten tweede is het een richtsnoer voor de beoordeling van tuchtrechtelijke klachten door de Raad van Tucht. Tot slot  is het een leidraad voor het adviseren van het VRC-bestuur door de Commissie Handhaving & Ethiek.

De code geeft helderder verbanden aan met de International Federation of Accountants (IFAC) en de International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA). De laatste organisatie stelt ethische normen op.

Meldingsplicht bij wetsovertredingen

Komt een registercontroller in een situatie terecht waarbij in de wet wordt overtreden, of dit dreigt te gebeuren, dan moet de professional dit melden en rapporteren aan de verantwoordelijke partij. Hier is namelijk sprake van een NOCLAR-situatie (Non-compliance with Laws and Regulations). Ook de toezichthouder en het Huis voor klokkenluiders zijn opgenomen in de VRC Code 2019.

De VRC heeft vijf centrale waarden geformuleerd voor haar leden:

  1. Professioneel gedrag
  2. Objectiviteit
  3. Deskundigheid en zorgvuldigheid
  4. Integriteit
  5. Geheimhouding

Bron: cmweb.nl

Meld je hier aan!