Kredietverzekeraar voorziet kentering economie en aantal faillismenten

30 augustus 2018

Kredietverzekeraar Atradius houdt voor volgend jaar rekening met een afvlakkende wereldeconomie. Als gevolg daarvan is het volgens de kredietverzekeraar ook gedaan met de scherpe daling van het aantal faillissementen. In het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal bedrijven dat over de kop gaat zelfs al weer toe.

Op dit moment daalt het aantal faillissementen in Nederland nog scherp als gevolg van de aanhoudende economische groei. Het aantal faillissementen daalt in 2018 naar verwachting met 12% in ons land. “De trend in faillissementen ontwikkelde zich de afgelopen maanden gunstiger dan we tijdens de vorige raming verwachtten”, zegt Theo Smid, econoom bij Atradius Nederland.

Amerikaanse economie

Het niveau van faillissementen daalt in 2018 tot een recordlaagte van 51% van dat in
2007, voor het uitbreken van de crisis. Wereldwijd daalt het aantal faillissementen dit jaar naar schatting met 4,6%. De sterkere daling van het aantal faillissementen in ontwikkelde landen is met name te danken aan de snellere groei van de Amerikaanse economie, door de – wereldwijd – lage rentetarieven en het positieve sentiment onder consumenten en ondernemers. Deze positieve factoren zorgen dit jaar voor een groei van de wereldeconomie met 3,1%, de grootste stijging sinds 2011.

No-deal Brexit

In 2019 verliest de wereldeconomie wat aan kracht, waardoor het aantal faillissementen nog maar met 1% procent daalt. Ook in Nederland is het in 2019 volgen Atradius gedaan met de jarenlange dalingen van de faillissementen. Ook de afname van het wereldwijde aantal faillissementen zal vertragen van 4,6% in 2018, tot 1% in 2019. Het Verenigd Koninkrijk ziet zelfs een toename van de aantallen faillissementen van 6% in 2018 en 3% in 2019. Een ‘no-deal brexit’ zal een verdere negatieve impact hebben op de faillissementsontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk en de omringende landen, waaronder Nederland.

Afvlakking economische groei

“Voor 2019 voorzien we een lagere economische groei door het toenemen van de inflatie en daarmee het afnemen van de koopkracht”, vervolgt Smid. “Mede als gevolg van die afvlakking van de economische groei, verwachten we dat het aantal faillissementen in 2019 zal stagneren. Dat is een duidelijke trendbreuk met de periode 2014-2018 waarin het aantal faillissementen ieder jaar met dubbele cijfers daalde.”

Handelsbeperkende maatregelen

Er spelen volgens de kredietverzekeraar verschillende risico’s die kunnen leiden tot een verslechtering van de vooruitzichten. Behalve de onzekere uitkomst van Brexit-onderhandelingen wijst Atradius onder meer op de onzekere politieke situatie in Italië en de onduidelijkheid over de gevolgen van de handelsbeperkende maatregelen van de Verenigde Staten op de wereldeconomie.

Bron: amweb.nl

Meld je hier aan!