Klad in fusie- en overnamemarkt; verkopers willen de hoofdprijs

Klad in fusie- en overnamemarkt; verkopers willen de hoofdprijs

by

Het aantal fusies en overnames neemt af. Met name private equity stapt niet snel in. ‘Verkopers willen namelijk de hoofdprijs, maar vinden geen kopers die bereid zijn die te betalen’, schrijft de Telegraaf.

De krant haalt consultant Pitchbook aan, die data bijhoudt over private equity. Het adviesbureau constateerde dat na het eerste kwartaal van 2018 de klad erin kwam. Er zijn door private equity 690 overnames gedaan voor €62,5 miljard, aldus Pitchbook. Dat is respectievelijk 7 en 21% minder dan een jaar eerder. ‘Een einde aan drie jaren met robuuste cijfers’, aldus de firma in een notitie over het afgelopen voorjaar.

Mislukking

Pitchbook zegt dat het verzilveren van investeringen door private equity moeilijker wordt in 2018. ‘Er vonden maar vijf exits van €1 miljard of meer waard’, zegt het bureau over het eerste kwartaal van 2018 wereldwijd. Hoewel er sindsdien een aantal grote transacties is rondgekomen, zoals de verkoop van TIP Trailers voor ruim €1 miljard, mislukten de verkooppogingen van Hema en softwaremaker Unit4. Hema had €1 miljard moeten opleveren, Unit4 ruim €2 miljard.

Hoge verwachtingen

In de krant zegt Gaike Dalenoord, partner bij NautaDutilh en gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames en private equity, dat veel aandeelhouders die bedrijven willen verkopen hoge verwachtingen hebben van de verkoopopbrengst. Maar kopers willen dat niet altijd betalen.

Bron: Accountancyvanmorgen.nl