Interne controles bij ING werkten niet

05 september 2018

De Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission laat ING ermee wegkomen en heeft in een zogeheten ‘Letter of Conclusion’ gemeld dat het onderzoek naar witwaspraktijken bij de bank is afgerond en  dat zij niet gaat vervolgen nu er een megaboete ligt van de Nederlandse justitie. Zoals bekend heeft ING de zaak met het OM geschikt voor een recordbedrag van €775 miljoen. 

Bankrekeningen van ING werden gebruikt voor het witwassen van honderden miljoenen euro’s. Uit het feitenrelaas dat het Openbaar Ministerie vrijgaf, blijkt dat de interne auditfunctie bij ING niet goed werkte. Bij controles werd een three lines of defence-model gehanteerd; de eerste lijn waren de afdelingen binnen de organisatie die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de primaire processen, de tweede lijn is de afdeling die gaat over compliance en de derde lijn is de interne auditdienst. De eerste lijn is verantwoordelijk voor de uitvoering van due diligence bij klanten, waarbij controle plaatsvindt door zowel de tweede als de derde lijn.

Verzuiling

De tekortkomingen zaten volgens het OM vooral bij het compliance risk management. ‘Uit het strafrechtelijk onderzoek komt naar voren dat deze “lines of defence” beperkt verantwoordelijkheid hebben gevoeld voor het geheel en dat sprake was van verzuiling, waarbij een ieder slechts oog had voor zijn eigen afgebakende rol en daarmee eigenaarschap op het gehele proces ontbrak’, aldus het OM.

Koopman won van dominee

De koopman won het bij ING van de dominee, waarbij de laatste de naleving van de Wwft moest controleren (‘business boven compliance’, aldus het OM).  ‘Dit werkte door in de werkprocessen binnen ING NL bijvoorbeeld bij het accepteren van cliënten. Het besef dat compliance ertoe doet en het denken in termen van compliance was onvoldoende doordrongen in de ING NL organisatie’, aldus het OM. De bank geeft toe ‘ernstig tekort geschoten’ te zijn bij het voorkomen van fraude.

Bron: Accountancyvanmorgen.nl

Meld je hier aan!