Innovaties traag doorgevoerd in accountingsoftware

05 november 2018

Accountancysoftware blinkt niet uit in het doorvoeren van nieuwe ontwikkelingen als RGS, automatisch boeken en machine learning. Dat constateert GBNED, dat de beschikbare software voor accountants jaarlijks inventariseert.

Inmiddels is de 2019-editie van de ICT Accountancy softwaregids verschenen. Het aanbod van standaardsoftware is stabiel, concludeert GBNED. “Het aanbod wordt al jaren gedomineerd door ‘best of breed’-oplossingen, ten koste van ERP-toepassingen voor de accountancy. Steeds meer softwareleveranciers zorgen onderling voor real-time gegevensuitwisseling van basis van moderne API-technieken; hiermee komt in elk geval de ERP-filosofie meer in het zicht en beschikbaar.

Scannen en herkennen domineert nog

Op RGS, automatisch boeken en machine learning is het vaak wachten, zo luidt de conclusie. “Die worden niet in sneltreinvaart ontwikkeld en afgenomen door de markt. PSD2 (met in het kielzog Instant Payments) zal volgens ons vanaf 2019 zichtbaar zijn intrede doen. Over blockchain is vooral veel gesproken, maar echte praktijktoepassingen zijn tot heden uitgebleven. Over onderwerpen als data-analyse en security wordt veel gesproken, maar ze krijgen volgens ons niet de aandacht die deze onderwerpen verdienen. Een ontwikkeling als scannen en herkennen van boekingsdocumenten stond ruim vijf jaar geleden al op de nominatie om ingehaald of opgevolgd te worden door elektronische factuurverwerking, maar domineert nog steeds.” Visma heeft onlangs elektronisch factureren toegevoegd aan het pakket eAccounting.

Het aantal softwareoplossingen voor scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking is dit jaar afgenomen van 32 naar 28. Ook is er minder software beschikbaar voor data-analyse (van 12 naar 8) en urenregistratie en declaratie (van 25 naar 13).

De gids is aan te vragen op de website van GBNED.

Bron: Accountancyvanmorgen.nl

Meld je hier aan!