Hoekstra krijgt EU-begrotingsplan niet van tafel in nacht onderhandelen

04 december 2018

De ministers van Financiën van eurolanden hebben een nacht lang onderhandeld, mede door toedoen van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Toch slaagde hij er in deze marathonsessie niet in om een plan voor een plan van Duitsland en Frankrijk voor een aparte begroting van alle eurolanden helemaal van tafel te krijgen, de kwestie wordt nu voorgelegd aan de regeringsleiders.

Parijs en Berlijn willen graag een aparte eurozonebegroting. Daarmee zouden landen kunnen worden ondersteund die in een plotselinge diepe recessie komen. Nederland is daar fel tegen.

Nederland fel tegen aparte begroting

De vergadering duurde onder meer zo lang omdat Hoekstra koste wat kost wilde voorkomen dat een aparte eurozonebegroting gebruikt kan worden om financiële problemen in lidstaten op te vangen, toch slaagde hij daar niet helemaal in.

Die aparte eurozonebegroting komt er nu niet, maar er wordt nog bekeken of binnen de bestaande meerjarenbegroting van de EU geld kan worden gereserveerd om landen in nood te hulp te kunnen schieten. Dus Frankrijk en Duitsland kunnen zo zeggen dat het idee niet helemaal van de baan is.

Verhaal om thuis te verkopen

“Iedereen kan naar huis en zeggen: zie je, ik heb binnengehaald wat ik wilde”, legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit.

“Hoekstra kan volhouden dat er geen afspraken zijn gemaakt over een aparte Europese begroting en in Berlijn en Parijs kunnen zijn collega’s zeggen dat er wel aan een soort van begroting wordt gewerkt.”

Eurotop

Hoe de begroting er verder uit gaat zien, is nu aan de regeringsleiders. De eurogroep geeft hen de ruimte om erover te praten. Als Rutte en zijn ambtsgenoten het eens worden, kan de voorbereiding voor het opstellen van de begroting verder. De eurotop is gepland voor 13 en 14 december. “De weg naar een EU-budget ligt open. Hij is niet helemaal geplaveid, maar wel open. Het gaat stapje voor stapje”, zegt Eurocommissaris Pierre Moscovici van Economie en Financiën. “Het zijn geen gigantische stappen, maar wel belangrijke.”

Grotere rol noodfonds ESM

Waar de ministers wel een akkoord over sloten is dat het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM), het noodfonds voor eurolanden die in de financiële problemen zitten, meer bevoegdheden krijgt. Hierdoor wordt het mogelijk om van landen die om hulp vragen te eisen dat ze eerst zelf maatregelen moeten nemen.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door beleggers van staatsobligaties eerst te laten afschrijven op hun investering. Om dit mogelijk te maken, wordt het overheden makkelijker gemaakt beleggers die tegen het afschrijven van obligaties zijn te overrulen bij de rechter als zij daar protesteren.

Rekening niet naar belastingbetaler

Het alternatief is dat belastingbetalers, vaak uit een ander land, ervoor opdraaien en dat is niet redelijk, zegt Hoekstra tegen RTL Z. “We kiezen er nu voor om naar de obligatiehouder te stappen om te zorgen dat de burger niet aan de bak moet.”

Het noodfonds kan ook eerder dan gepland ingezet worden als vangnet voor banken die in de problemen zijn geraakt. In plaats van in 2024 kan nu al in 2022 aangeklopt worden, onder voorwaarde dat banken in 2020 hun reserves hebben aangevuld en minder slechte leningen op de balans hebben staan.

Bron: Rtlz.nl

Meld je hier aan!