Exclusief onderzoek: Finance functie verdwijnt niet, maar wordt heel anders

Exclusief onderzoek: Finance functie verdwijnt niet, maar wordt heel anders

by

Zal de verdergaande digitalisering de finance functie én het werk van de CFO doen veranderen? ‘Ja!’, luidt het volmondig vanuit de financiële sector. En de eerste tekenen van die veranderingen zijn al duidelijk zichtbaar. Dit blijkt uit uitgebreid onderzoek naar digitalisering en finance van Executive Finance waar ruim 230 finance professionals aan meewerkten.

We kunnen er echt niet meer omheen: de verdergaande digitalisering slaat hard om zich in heen in de finance wereld. Gelukkig zien bijna alle ondervraagde financials (97 procent) deze digitalisering als een kans, in plaats van als een bedreiging. “Minder tijd kwijt aan verzamelen van informatie en meer tijd beschikbaar voor analyse. Informatie is sneller en betrouwbaarder beschikbaar,” luidt het antwoord van één van hen op de vraag of digitalisering een kans of een bedreiging is. “Digitalisering helpt om als CFO de business nog meer te ondersteunen,” luidt een andere positieve reactie. Toch is er nog een klein deel dat digitalisering dus wel als bedreiging aanschouwt (3 procent). Vooral de gedachte dat automatisering veel werk zal doen verdwijnen blijkt aanwezig bij deze financials.

Download hier het hele onderzoek.

Hoe ver gaat automatisering dan precies?

Maar hoe ver gaat die verregaande automatisering dan precies? De financials werden gevraagd naar de mate waarin een aantal activiteiten momenteel geautomatiseerd is. Hieruit kwam naar voren dat veel essentiële eisen die aan de financial gesteld worden, (nog) niet zijn geautomatiseerd. Processen als financiële planning en analyse, pricing en revenu management, budgeting en costing zijn bij minder dan 20 procent van de respondenten vrijwel helemaal of grotendeels geautomatiseerd. Transaction processing (inclusief crediteuren, debiteuren en grootboek) is al wel bij de meerderheid (55 procent) vrijwel helemaal of grotendeels geautomatiseerd.

Bron: ExecutiveFinance.nl