Economen vinden begroting Trump 'onrealistisch

12 maart 2019

De begroting die de regering van president Trump heeft ingediend is alles behalve realistisch. Dat zeggen economen tegen RTL Z.

Trump wil vanaf 1 oktober, als het zogenaamde fiscale jaar ingaat, 4700 miljard dollar uitgeven. Kort samengevat: meer geld naar het leger, miljarden voor de bouw van de muur bij Mexico en minder naar hulpbehoevenden.

Voor de begroting gaat de regering uit van een hele sterke Amerikaanse economie: ze denken dat de economische groei boven de 3 procent uitkomt. Dat is meer dan vorig jaar het geval was, 2,9 procent.

Creatief boekhouden

Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, ziet dat niet gebeuren. “Ik zie geen reden waarom de groei gaat versnellen. Het zal nog steeds een prima cijfer zijn, maar niet die 3 procent.” Er waren volgens haar twee impulsen vorig jaar: de belastingverlagingen en de daling van de benzineprijzen. Dergelijke stappen zullen dit jaar niet nog eens genomen worden.

De Amerikanen gaan wat losser om met hun manier van boekhouden. “Er zit geen enkele check op”, ziet Blom. In Nederland worden de cijfers doorberekend door het CPB, in de VS is er niet zo’n instelling die de cijfers naloopt.

Zorgwekkend

De hoofdeconoom wijst verder op het begrotingstekort, want de Amerikanen geven meer uit dan er binnenkomt. In 2020 zelfs 1100 miljard dollar meer, het hoogste bedrag in een decennium.

Dat de Amerikanen juist nu zoveel meer uitgeven dan er binnenkomt is zorgwekkend, zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners.

“Het is logisch dat het tekort groeit in economisch slechte tijden. Dat is nu niet het geval. Het is zorgelijk dat er zulke tekorten ontstaan in tijden van hoogconjuctuur. Kan je nagaan wat er gebeurt als er een recessie komt.”

Ook hij ziet niet gebeuren dat de Amerikaanse economie met meer dan 3 procent gaat groeien. “Centrale bankiers wereldwijd, denktanks, belangrijke economen: allemaal hebben ze de groei naar beneden bijgesteld. Dit jaar gaan we minder hard groeien, dat lijkt redelijk zeker.”

Niemand let meer op

Philip Marey, Amerika-econoom bij de Rabobank, zegt dat niemand meer echt tegenwicht biedt aan Trump. “Paul Ryan, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was de laatste die de boel in de gaten hield. Nu niemand meer.”

“Het is ook typisch Amerikaans: veel schulden maken, de vlucht naar voren”, vervolgt hij. “Het gevoel voor urgentie is er niet meer. Ze denken dat ze zo door kunnen blijven gaan.”

Goedkeuring is lastige opgave

President Trump krijgt het sowieso lastig om zijn begroting goedgekeurd te krijgen. De miljarden (bijna 9 miljard dollar) voor de bouw van de muur kan hij vergeten. Die willen de Democraten hem niet geven, bleek al eerder.

Ook het bezuinigen op de zorguitgaven voor de lagere inkomens (ruim 20 miljard dollar) zal tot weerstand leiden.

Bron: Rtlz.nl

Meld je hier aan!