CFO van ASML hekelt Europa’s afhankelijkheid van VS en China

13 juni 2019

Roger Dassen, CFO bij chipmachinemaker ASML, riep tijdens het VRC-congres Europese leiders op om snel een duidelijke eigen koers te varen als het om innovatie gaat.

Volgens de topman is Europa veel te afhankelijk van de Verenigde Staten en China en is de beurskoers van ASML inmiddels gekoppeld aan de tweets die vanuit het Witte Huis worden verstuurd. “Het onvermogen om de politiek van die twee landen te beïnvloeden, daar moeten we echt iets aan doen.”
Volgens Dassen is het zaak dat Nederland en Europa een eigen koers gaan varen. “We moeten heel goed nadenken hoe wij ons positioneren tussen de twee kemphanen: de Verenigde Staten en China. Daar hebben wij buitengewoon veel last van. Onze beurskoers is niet afhankelijk van wat ik als CFO vandaag of morgen doe, maar van enige tweet die vanuit Pennsylvania Avenue, Washington DC wordt verstuurd. Gisteren ging de koers 6 procent omlaag en vandaag weer 2 procent omhoog. En dat is op basis van twee tweets.”

Europa moet eigen innovatieagenda drijven

Volgens Dassen is het zaak dat Europa zijn eigen positie kiest. “De Verenigde Staten en China drijven hun eigen agenda en ik denk dat het zaak is als Europa onze eigen innovatieagenda gaat drijven. De extreme afhankelijkheid die wij hebben van twee landen en het onvermogen om de politiek van die twee landen te beïnvloeden, daar moeten we echt iets aan doen.”

Lastig om goed personeel te strikken

Naast de wereldpolitiek, had Dassen ook dichter bij huis suggesties tot verbetering. Als multinational met het hoofdkantoor in het Brabantse Veldhoven, is het voor ASML soms lastig om goed personeel uit het buitenland te strikken. “We zitten buiten de Randstad. We zitten in Veldhoven, Brabant. En ik kan je vertellen, als je 105 nationaliteiten naar Veldhoven wilt krijgen, dan moet je toch even uitleggen waarom er in daar geen Rijksmuseum staat en waarom er geen concertgebouw staat. En dat moet je uitleggen tot een punt waarop je het niet meer kunt uitleggen. Met andere woorden: de sociaal-culturele infrastructuur in dat stukje van de regio heeft veel aandacht nodig. Gelukkig heeft de overheid dat ook gezien en is het met het bedrijfsleven bezig om te investeren.”

Genderdiversiteit is bedroevend laag

Op landelijk niveau zag Dassen met name een uitdaging binnen het onderwijs, zo liet hij desgevraagd weten. “Het aantal mensen in Nederland exact sciences, oftewel Bèta, studeert is te laag en we moeten echt gaan kijken hoe we dat kunnen verbeteren. Daar zit nog een extra dimensie in, dat is namelijk de genderdiversiteit binnen de Bèta-opleidingen. Dat is bedroevend laag. Ongeveer 20 procent is vrouw. Dat moet echt beter. Als je kijkt wat dat voor ons bedrijf betekent, dan zie je dat de diversiteit te gering is en dat werkt tegen je. Dus dat moet veranderen.”

Een lange termijn agenda

Dassen hoopt dat er op het gebied van onderwijs en genderdiversiteit snel stappen worden genomen, maar ziet tegelijkertijd dat het niet van vandaag op morgen geregeld kan worden. “Het is een lange termijn agenda. Dat begint bij het enthousiasmeren van kinderen die twaalf of dertien jaar zijn.” Het duurt dus even voordat die generatie klaar is voor een baan bij ASML, zo wil de CFO maar zeggen. “Maar het moet wel gebeuren.”

Bron: ExecutiveFinance.nl

Meld je hier aan!