Amsterdamse beursgang moet IJslands Marel tot 390 miljoen opleveren

29 mei 2019

De aanstaande beursgang van de IJslandse machinebouwer Marel moet het bedrijf tot 390 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit het beursprospectus, die Marel vandaag publiceerde.

In mei kondigde Marel aan nog vóór de zomer naar de Amsterdamse beurs te willen. Het IJslandse bedrijf maakt machines en productielijnen die voor het slachten en verwerken van pluimvee, vis en vlees worden gebruikt en boekte daarmee vorig jaar een omzet van 1,2 miljard euro.

Marel, dat in 2008 de kippenslachttak van Stork overnam, heeft al een notering aan de IJslandse Nasdaq-beurs, die eigendom is van de Amerikaanse Nasdaq. Met de nieuwe notering in Amsterdam verwacht het bedrijf onder meer een betere toegang te hebben tot de kapitaalmarkten.

Voorzichtige beursgang

“Wat opvalt is de voorzichtigheid waarmee Marel een teen in de Euronext-vijver steekt”, zegt beurscommentator Durk Veenstra. “De indicatieve prijs van 3,40 tot 3,90 is lager dan de koers op de IJslandse thuismarkt. De range kan natuurlijk wel nog altijd omhoog als de belangstelling voor de emissie meevalt.”

IJslandse investeerders

Marel wil op 7 juni naar de beurs. Belangrijkste aandeelhouder is het investeringsvehikel Eyrir van IJslandse ondernemer Thordur Magnusson, met een belang van ruim 28 procent. Door de uitgifte van nieuwe aandelen tijdens de beursgang zal dat belang verwateren tot bijna 25 procent.

Marel wordt sinds 2013 geleid door Magnussons zoon Arni Oddur Thordarson, die volgens het prospectus bijna 18 procent van de aandelen in Eyrir bezit.

Opbrengst beursgang

Marel verwacht tot 100 miljoen aandelen te kunnen verkopen tegen een prijs van 3,40 tot 3,90 euro per aandeel. Uitgaande van het midden van die bandbreedte en de noteringskosten denkt de machinebouwer netto 331 miljoen euro aan de beursgang over te houden. Daarmee wil Marel onder meer zijn vermogenspositie versterken en eventuele overnames financieren.

Investeerders Blackrock en Credit Suisse Asset Management hebben zich al verplicht om een flink deel van de nieuwe aandelen te kopen.

Blackrock committeerde zich voor 63 miljoen euro, de Zwitserse vermogensbeheerders voor 10 miljoen aandelen. Dat betreft aandelen waarop geen zogenoemde lock up zit, die de investeerders dus gelijk weer mogen doorverkopen.

Bron: rtlz.nl

Meld je hier aan!