AIVD-onderzoek naar spionage door Huawei in Nederland

AIVD-onderzoek naar spionage door Huawei in Nederland

by

Het Chinese technologiebedrijf Huawei is mogelijk betrokken bij spionage in Nederland. Het zou een verborgen achterdeur hebben die toegang geeft tot klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in ons land. Dat melden inlichtingenbronnen aan de Volkskrant.

De bronnen vertellen aan de krant dat de AIVD onderzoekt of er een link is met spionage door de Chinese overheid. Over de aard van het ‘achterdeurtje’ wordt verder niets bekend, en ook blijft onduidelijk of het ooit gebruikt is.

Precair moment

De AIVD en telecomproviders Vodafone/Ziggo en KPN wilden niet reageren op het bericht van de krant. Alleen T-Mobile liet weten ‘niet op de hoogte’ te zijn van een AIVD-operatie.

Het nieuws komt op een uiterst precair moment: KPN heeft onlangs de keuze gemaakt om een deel van zijn 5G-netwerk te laten aanleggen door het Chinese bedrijf, maar het kabinet moet nog een besluit nemen of Huawei wel wordt toegelaten.

Zorgen bij bondgenoten

Een groeiende groep andere westerse landen, onder aanvoering van de Amerikanen, heeft al besloten dat Huawei moet worden geweerd uit hun 5G-netwerken, uit vrees voor spionage. President Donald Trump tekende gisteren een decreet waarmee Chinese fabrikanten kunnen worden geweerd van de Amerikaanse markt. 

Met het besluit kan de overheid een verbod opleggen aan Amerikaanse bedrijven om telecomapparatuur te kopen van bedrijven die mogelijk een gevaar zijn voor de nationale veiligheid. Huawei en 70 andere bedrijven werden op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven ook geen spullen mogen leveren aan Huawei, tenzij ze daar toestemming voor krijgen.

Tweede Kamer tegen Huawei

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen betrokkenheid van de Chinese techgigant bij de aanleg van het Nederlandse 5G-netwerk.

Gisteren nog kwam minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met een nieuwe China-strategie op de proppen, maar daarin werd met geen woord over Huawei gerept.

AIVD waarschuwt

De AIVD waarschuwde vorige maand al voor het gevaar van zakendoen met bedrijven uit landen als China en Rusland. 

“Als het gaat om onze vitale infrastructuur of 5G, zeggen wij: je moet geen hard- en software willen kopen uit landen die een offensief cyberprogramma hebben, gericht tegen Nederlandse nationale veiligheid”, zei topman van de veiligheidsdienst Dick Schoof.

Bron: rtlz.nl