ABN Amro: ‘Woningmarkt blijft krap in 2020, maar ergste spanning is eraf’

ABN Amro: ‘Woningmarkt blijft krap in 2020, maar ergste spanning is eraf’

by

De woningmarkt komt voorzichtig in rustiger vaarwater, verwacht ABN Amro. Het economisch bureau van de bank stelt de verwachting over de huizenprijzen bij. Waar eerder werd uitgegaan van een stijging van 4 procent, rekent ABN Amro nu op een toename van 3 procent.

ABN Amro gaat ervan uit dat het aantal verkopen en de prijsstijging geleidelijk zullen terugkeren naar een normaal niveau. Dat schrijft de bank in de vandaag verschenen Woningmarktmonitor. Aanwijzingen daarvoor zijn een minder snelle prijsstijging en een stabilisering van de voorraad aangeboden woningen. Bovendien staan huizen weer wat langer te koop. “De woningmarkt is nog krap, maar komt weer voorzichting in rustiger vaarwater”, aldus de economen van de bank.

Economie risico

De economie vormt daarbij wel een risicofactor, waarschuwen ze. Die groeit komende jaren naar verwachting minder hard, onder andere door internationale spanningen en handelsoorlogen. De uitvoer staat daardoor onder druk en consumenten en bedrijven hebben minder vertrouwen. Een groeivertraging heeft zijn weerslag op de woningmarkt, aldus ABN Amro.

Dat effect wordt overigens deels gecompenseerd het rentebeleid van centrale banken. “Hierdoor zal de hypotheekrente langer laag blijven en mogelijk licht dalen. Dit geeft de huizenmarkt de nodige ondersteuning”, aldus de Woningmarkmonitor.

Bijgestelde ramingen

De bank stelt de raming voor de huizenprijzen bij. In plaats van een stijging van 4 procent in 2020 rekent ABN Amro nog op 3 procent. Die schattingen moeten verder naar beneden worden bijgesteld als de internationale onrust toeneemt en de economie verder verzwakt. Dan bieden de maatregelen van centrale banken onvoldoende tegenwicht, schrijven de economen.

Bron: amweb.nl