526 vermoedens van fraude bij OOB-bedrijven

526 vermoedens van fraude bij OOB-bedrijven

by

Vorig jaar zijn 526 mogelijke gevallen van fraude bij OOB-bedrijven onderzocht door een gespecialiseerd fraudepanel. Dat is een groei van ruim 60 procent ten opzichte van 2017. Toen werden er nog in 294 gevallen hulp van het fraudepanel ingeroepen. De hoeveelheid serieuze gevallen van fraude, waarbij ‘een redelijk vermoeden van fraude van materieel belang’ bestaat valt overigens relatief mee. In 2018 waren er 42 dergelijke meldingen. Zo blijkt uit het Dashboard Accountancy van de NBA.

In het dashboard wordt ook opgenomen hoeveel ongebruikelijke transacties worden gemeld. De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL)kreeg in 2017 1.155 meldingen verdachte transacties door, waarvan er 238 door accountants werden ingediend.

Samenwerken

Bert Langerak, directeur Opsporing bij de FIOD is blij met het dashboard: ‘Als wij effectief willen zijn in ons streven naar een financieel veilig en integer Nederland, dan hebben wij de accountants gewoon nodig, punt uit.’ Toch heeft hij begrip voor de twijfels van mensen om mee te helpen bij het opsporen van fraude: ‘Ik denk dat ik, als accountant in dienst van de overheid, soms makkelijk praten heb. Ik begrijp heel goed dat interne accountants, openbaar accountants en accountants in business in totaal verschillende krachtenvelden opereren en dat contacten met de FIOD daarin niet bepaald als alledaags worden gezien.’ Controllers en accountants-in-business, zo wil hij benadrukken, kunnen altijd gewoon met de FIOD praten. Het is een partij waar je gewoon om de tafel kunt zitten.

Kleine fraude, groot cultuurprobleem

Mariska Hoogstad, director Audit & Assurance bij Mazars stuitte met haar team tijdens een van controle op ‘vage omschrijvingen’ rond de onderbouwing van aannames die het management van een werkmaatschappij gebruikte bij het opstellen van een balanspost. ‘Zoiets leggen we dan aan elkaar voor: snap jij dit?’ Soms is zo’n vraag snel beantwoord, soms niet. In dit geval leidde hij tot de ontdekking van een stevige ‘financial reporting fraude’. ‘Een kleine fraude kan duiden op een groter probleem, bijvoorbeeld een bedrijfscultuur waarin men het niet zo nauw neemt met de regels. Het kan om het stelen van een laptopje gaan, maar een bedrijfscultuur waarin dat min of meer ingecalculeerd wordt, vormt een risicofactor op zichzelf.’ Aan controllers dus de taak om niet alleen de cijfers, maar ook de cultuur rond de cijfers in de gaten te houden, zeker als hij of zij bij een OOB werkt.

Bron: cmweb.nl