Financiële stresstest BDO niet compleet

28 november 2018

‘Sector vereist radicaal nieuw businessmodel.’ Met deze titel verscheen onlangs de jaarlijkse benchmark naar de financiële gezondheid van ziekenhuizen, met daarbij de welbekende ranking. Deze ranking is gebaseerd op de uitkomsten van de financiële stresstest. Goed dat verschillende kengetallen zorgvuldig worden geanalyseerd, maar vergeten we niet een belangrijk kengetal?

Winstgevende krimp

Ziekenhuizen staan voor grote uitdagingen op het gebied van innovatie en ICT. Dit in een markt waarin “winstgevende krimp” het nieuwe toverwoord is. Hoe lager de Net Debt/EBITDA, des te gezonder de financiële positie van het ziekenhuis. Het maakt de organisatie flexibel, zodat er in de toekomst geïnvesteerd kan worden. Ziekenhuizen met een lage Net Debt/EBITDA hebben dus een voorsprong.

Een lagere maximale Net Debt/EBITDA betekent in de toekomst minder ruimte om schuld aan te trekken tenzij de EBITDA fors wordt verhoogd. In een markt waarin we naar “winstgevende krimp” gaan is dit niet de verwachting. De EBITDA zal verder onder druk komen te staan, met alle gevolgen van dien. Een lagere EBITDA betekent minder ruimte voor aflossingen, rente én investeringen.

We gaan weer even terug naar de titel van de benchmark: “Sector vereist radicaal nieuw businessmodel”. Het vereist meer dan dat. Gelet op het ontbreken van de Net Debt/EBITDA is de financiële stresstest in de benchmark ook aan verandering toe. Zijn de financiële kengetallen nog up-to-date? Een kritische blik hierop zou welkom zijn…

Olivier van Spaendonck

Senior Finance Consultant bij BAS Consultancy

Meld je hier aan!