Resultaten Europese bedrijven vallen mee dankzij wisselkoers

16 april 2019

Het lijkt erop dat het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten het slechtste in drie jaar tijd wordt. Dat stelt tenminste de Vereniging voor Effectenbezitters. “Voor Europese bedrijven geldt dat zij net als die in de VS te maken hebben met een zwakke wereldeconomie, maar de opgelopen dollar geeft de resultaten een steun in de rug.”

Volgens FactSet zal de winst per aandeel van de totale S&P 500 over het eerste kwartaal 3,8 procent lager uitkomen dan vorig jaar. “Dat zou het eerste kwartaal in bijna drie jaar tijd zijn dat sprake is van een krimp op jaarbasis”, aldus de VEB.

Pijn vooral in de energiesector en in de technologie

De pijn zit vooral in de energiesector en in de technologie, en dan vooral in hardware en chips. De VEB: “De energiesector had het eerste kwartaal last van de daling van de olieprijs in de laatste maanden van 2018. Toen ging de prijs van een vat Texaanse olie van meer dan 70 dollar naar rond de 45 dollar.” Voor de technologiesector geldt dat deze te maken heeft met enige overcapaciteit en de handelsspanningen tussen de VS en China. Dit leidde begin dit jaar al tot een winstwaarschuwing van Apple.

Samsung gaf onlangs ook al een winstwaarschuwing

Apple-concurrent Samsung gaf onlangs ook een winstwaarschuwing. Het verwacht een winstdaling van maar liefst 60 procent door een zwakke vraag naar smartphones en onderdelen voor smartphones. Dat belooft weinig goeds voor de resultaten van andere bedrijven in deze hoek.

Europese bedrijven hebben last van dezelfde ontwikkelingen als in de VS

Voor Europese bedrijven geldt dat zij last hebben van dezelfde ontwikkelingen als die in de VS. Wat betreft de energiesector komt oliegigant Shell dan al snel naar voren als gevoelig voor de olieprijsontwikkeling. VEB: “Voor de chipbedrijven met een notering in Amsterdam geldt dat zij ook de gevolgen van de wat slappe markt zullen voelen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de koersen van ASMI en Besi juist weer flink zijn hersteld na flinke koersdalingen vorig jaar.”

Resultaten van veel Europese bedrijven vallen mee

Een sector die het volgens de VEB in Europa ook moeilijk heeft is de automobielsector. “Deze had een matig 2018 door de handelsspanningen en nieuwe Europese regelgeving. Getuige een winstwaarschuwing van BMW is het herstel nog niet zichtbaar.” Toch zullen de resultaten van veel Europese bedrijven dit kwartaal meevallen en dat is te danken aan de wisselkoersen. In het eerste kwartaal van vorig jaar was er namelijk een lange lijst bedrijven aan de Amsterdamse beurs die last hadden van de sterke euro. Deze was in de tweede helft van 2017 opgelopen van 1,15 naar 1,25 dollar per euro.

De wind mee hebben

Het afgelopen jaar is die trend echter weer omgekeerd en de eerste drie maanden van het jaar stond de euro rond de 1,12 dollar. VEB: “Dat betekent dat de resultaten van bedrijven met grote activiteiten buiten de eurozone dit kwartaalseizoen de wind mee hebben. Daarmee kan het Europese kwartaalcijferseizoen, zeker ten opzichte van dat in de VS, behoorlijk meevallen.”

Bron: ExecutiveFinance.nl

Meld je hier aan!