'Nader onderzoek' naar jaarcijfers Royal IHC (FD)

24 april 2019

Het in Kinderdijk gevestigde maritiem concern Royal IHC meldt dat accountant KMPG ‘nader onderzoek’ pleegt in de boekhouding naar aanleiding van aanhoudend slechte resultaten. Daardoor is de jaarrekening anders dan de laatste jaren gebruikelijk niet in de eerste weken van april gedeponeerd.

In antwoord op vragen van Het Financieele Dagblad naar aanleiding van de vertraging bij het deponeren van de recente jaarrekening, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag dat ook over 2018 rode cijfers worden geschreven. Royal IHC bevindt zich daarmee onmiskenbaar in een neerwaartse spiraal. Na een onafgebroken reeks van liefst twaalf winstjaren werd in 2016 een nettoverlies genoteerd van €20,8 mln, een jaar later gevolgd door €21,8 mln. Het op zes continenten actieve bedrijf heeft onder meer te kampen met de lagere olieprijzen en een crisis in de offshore-sector, waardoor reorganisaties met ontslagen zijn doorgevoerd. Eind 2017 had Royal IHC nog 3000 mensen in dienst.

Overgangsjaar

De directie sprak in het laatste jaarverslag nog van ‘een overgangsjaar’, waarbij gewag werd gemaakt van economisch herstel in de vier segmenten (offshore, baggerdiensten, windenergie en mijnbouw) waarin IHC optreedt. Ook werd gemeld dat de orderportefeuille was gegroeid tot circa €1,6 mld.

Bronnen melden deze krant dat het personeel twee weken geleden te horen zou hebben gekregen dat de aandeelhoudersvergadering is uitgesteld wegens het ontbreken van de jaarstukken. Volgens de IHC-woordvoerder betreft dit enkel de bijeenkomst van de medewerkers die certificaten bezitten in de Stichting Administratiekantoor Management en Personeel, welke bijna 28 procent van de aandelen bezit. ‘De bijeenkomst van de raad van commissarissen heeft wel plaats gevonden’, aldus de woordvoerder.

In de rvc heeft onder meer miljardair Cees de Bruijn en zijn dochter Belle zitting. Met hun investeringsmaatschappij Indofin verwierven zij zes jaar geleden een meerderheidsbelang in IHC. Rabobank heeft als aandeelhouder haar belang afgebouwd tot 10 procent.

Discussie om claim

Dat een accountantskantoor vanwege stelselmatige verliezen nogmaals de boekhouding besluit door te vlooien is opmerkelijk. Normaalgesproken bedient de accountant zich van een goedkeurende verklaring danwel een – gedeeltelijke – oordeelonthouding.

Geruchten dat KPMG de IHC-boekhouding niet heeft goedgekeurd vanwege gesteggel over het activeren van een forse claim bij een Belgische klant konden door woordvoerders van IHC en KPMG niet worden bevestigd. ‘Dat de cijfers van een bedrijf nog niet beschikbaar zijn kan allerlei redenen hebben’, aldus een zegsman van KPMG, die niet in gaat op individuele klantdossiers.

Deme Groep

Desgevraagd wil Royal IHC wel erkennen dat er een discussie gaande is met de in het Vlaamse Zwijndrecht gevestigde Deme (Dredging, Environmental and Marine Engineering) Groep. Voor deze baggeraar annex offshore-specialist bouwt IHC meerdere schepen, waaronder de ‘Spartacus’, ’s werelds eerste op vloeibaar aardgas gedreven sleephopperzuiger, die onder meer zand en klei van de waterbodem opzuigt. Zonder bedragen te noemen stelt IHC dat haar claim jegens de zuiderburen verband houdt met een ‘extra werkorder’, waarvoor men compensatie zoekt. Een Deme-zegsvrouw wil dit bevestigen, noch ontkennen.

De voorzitter van de ondernemingsraad van Royal IHC zegt in een reactie uit te kijken naar de jaarstukken en zal daarover weldra in gesprek treden met de directie.

Bron: Accountant.nl

Meld je hier aan!