Dit zijn de duurzaamheidsdata waar mensen wél op zitten te wachten

27 februari 2019

Investeerders en bedrijfspartners zien de uitdagingen op klimaatgebied als bijzonder belangrijk voor de lange termijn financiële gezondheid van een bedrijf. Zo blijkt uit onderzoek door het World Resources Institute. Zeker nu de gevolgen van klimaatveranderingen, zoals temperatuur-extremen, droogtes en overstromingen, steeds duidelijker worden, moeten bedrijven duiden wat zij doen om ook in de toekomst bestaansrecht te hebben. Maar is er wel genoeg informatie om die risico’s te managen en in te spelen op de kansen die deze ‘wereld in transitie’ biedt?

Om de inzet van een bedrijf op duurzaamheid aan te tonen maken steeds meer financials gebruik van strategieën waarin het milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemenen en governance een duidelijke rol spelen. Ook investeerders zijn op zoek naar die informatie, zodat zij zich aantoonbaar ‘duurzame investeerders’ kunnen noemen. Alleen al in 2017 nam de hoeveelheid van dergelijke investeringen toe met 37 procent wereldwijd, aldus Bloomberg. Maar ondanks deze toename aan belangstelling, is duurzaamheid nog lang geen vanzelfsprekendheid voor financials. Dat komt voornamelijk door het feit dat er nog vrij veel beperkingen zijn in de mogelijkheden voor het rapporteren van duurzaamheid.

Wat wil je met duurzaamheidsdata?

De grootste beperking is het feit dat we eigenlijk nog onvoldoende weten wat het bedrijf en de stake-holders willen doen met dergelijke data. Wat voor data is er nodig en in welke vorm kan de organisatie die informatie het beste aanbieden? Om die vraag te beantwoorden kan je het beste de staat van jouw markt scannen. Het World Resources Institute maakte bijvoorbeeld gebruik van een literatuurstudie, hield gesprekken met investeerders en sprak uitgebreid met interne business partners. Wel maakten ze daarbij een voorselectie, zodat ze voornamelijk met mensen spraken die een algemene interesse in duurzaamheid hadden. Daaruit kwam al snel naar voren dat zij zich vooral zorgen maken om de risico’s en hoe de organisatie zich positioneert om die op te vangen. Daarnaast willen ze graag becijferd zien welke kansen de ontwikkeling met zich meebrengen. Eigenlijk gaat het er dus om de duurzaamheidcijfers om te zetten in financiële gegevens.

Gebrek aan data

Er bestaat een duidelijk gebrek aan bruikbare duurzaamheidsdata. Zeker als het gaat om het omzetten in geld. Hoewel er absoluut aandacht is voor het verkrijgen van betere, robuustere data en gestandaardiseerde vormen voor het rapporteren van die data, blijft er meer nodig en een multi-gefacetteerde aanpak om die databehoefte te vervullen. Daarom werkt het World Resources Institute op dit moment intensief samen met onderzoeksgroepen, stichtingen, investeringsmaatschappijen en financials om deze data boven water te krijgen.

Bron: cmweb.nl

Meld je hier aan!