Bouwers verhogen druk op overheden Zuidasdok

18 juni 2019

Met het weglopen van de bouwwerkzaamheden aan het Zuidasdok wil aannemerscombinatie Zuidplus, bestaande uit bouwers Heijmans, Hochtief en Fluor, de druk opvoeren op opdrachtgevers Prorail, Amsterdam en Rijkswaterstaat. Het miljardenproject, dat miljoenen meer gaat kosten dan oorspronkelijk begroot, zorgt al een half jaar voor conflicten tussen beide partijen.

Druk

Maandag berichtte bouwblad Cobouw dat de aannemers hun werkzaamheden bijna volledig hebben stilgelegd. Ze willen de druk opvoeren richting de bestuurders, geven ze nu zelf toe. Na de media-aandacht voor het conflict lijken de bouwers echter terug te krabbelen. Ze zeggen nu circa de helft van de 500 werknemers van het werk gehaald te hebben. De beide partijen zijn dinsdag in overleg gegaan over het conflict. De uitkomst daarvan is nog niet duidelijk.

Stroef

De onderhandelingen over de ondertunneling van de A10 en de hele aanpak van de Zuidas gaat al een tijdje stroef. Het werk werd begin 2017 aanbesteed als een design&construct-contract. Dat betekent dat de aannemer behalve het werk ook het ontwerp van het project maakt. Maar nu blijkt dat de projectorganisatie van de opdrachtgevers dat ontwerp hebben afgekeurd omdat het niet aan de kwaliteitseisen voldeed. Ondertussen speelt ook nog een ‘herijking’ van het project: de aannemers hebben te laag ingeschreven, en kunnen – door stijgende bouwkosten en complexiteit van het project – het werk niet meer voor de oorspronkelijk afgesproken prijs uitvoeren.

Herijking

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had tijdens de aanbesteding al ruimte gelaten voor een eventuele herijking, voor het project. In de praktijk kan dat een extra financiele impuls betekenen, maar waarschijnlijker is dat het project versoberd wordt. De laatste jaren zijn meer van dergelijke complexe contracten hopeloos vastgelopen. Aannemers hebben die werken aangenomen in een tijd dat het werk schaarser, en de kosten lager waren. Maar bouwers blijken vaak slecht in staat de risico’s van tevoren goed genoeg in te schatten. Uiteindelijk blijken vaak de kosten hoger, en kan een dergelijk project zwaar verliesgevend worden.

Probleem

Het zal nu een kwestie van armpjedrukken worden voor de partijen. In principe kunnen de opdrachtgevers het contract met de aannemers verscheuren wegens wanprestatie, maar het zadelt ze wel op met een probleem: er moet dan een nieuwe aannemer gevonden worden. Dat zal jaren vertraging en zeker een flinke extra uitgavenpost opleveren. Met de actie van de bouwcombinatie gokken ze erop dat de opdrachtgevers daar niet voor zullen kiezen, en de beurs zullen trekken.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Meld je hier aan!