Ambtenaren waterschap krijgen er 7,5 procent bij

28 juni 2018

De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

Fit en vitaal

Naast de stijging van 7,5 procent in de jaren 2017, 2018 en 2019 en de eenmalige uitkering van 500 euro hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF ook voor de 11.000 medewerkers van de waterschappen afspraken gemaakt over manieren om de medewerkers zo lang mogelijk fit en vitaal te houden. Daarbij staat voorop dat de waterschappers zelf de regie over hun carrière en professionele ontwikkeling moeten kunnen voeren.

Keuzebudget

Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is nog niet ingevuld. De bonden en de waterschappen hebben afgesproken dat er een ‘diepgaand onderzoek’ zal plaatsvinden om tot maatwerk adviezen te komen per waterschap over het vormgeven van hun vitaliteitsbeleid. Daarnaast wordt het Individueel Keuze Budget (IKB) verbeterd. Zo zal het hele IKB zal voortaan pensioengevend worden. De sociale partners gaan dit onderhandelingsresultaat nu voorleggen aan hun achterban.

Moeizaam

De onderhandelingen over de cao zijn moeizaam verlopen. De huidge cao was al in januari 2017 verlopen. Begin juni liep het overleg opnieuw spaak. De werkgevers in de Unie van Waterschappen wilden maximaal 4 procent loonsverhoging over 4 jaar geven. De vakbonden eisten en loonsverhoging eisten van 3,5 procent voor 2018, 2,5 procent voor 2017 en een eenmalige uitkering van 500 euro voor de nog niet uitgekeerde 1,4 procent uit de loonruimteovereenkomst ABP. Omdat bonden en werkgevers lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan, werd besloten een verkenner in te zetten als laatste redmiddel om de vastgelopen onderhandelingen alsnog op gang te krijgen. Dat laatste is door het bereikte onderhandelingsresultaat niet meer nodig.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Meld je hier aan!