Jon neemt zijn commerciële ervaring mee naar de non-profit sector

27 december 2022

 

Werken als consultant voor een non-profit organisatie is in veel opzichten anders dan werken voor een commercieel bedrijf. Er zitten veel voordelen aan, die misschien niet altijd direct zichtbaar zijn. BAS consultant Jon Kleinjan is gedetacheerd als Financial Controller bij Woonpartners in Waddinxveen. Hij is bijzonder enthousiast over zijn opdrachtgever en over het werken in de non-profit sector in het algemeen.

Jon heeft een diverse en internationale achtergrond. Nadat hij in zijn jeugd naar Spanje verhuisde, studeerde hij bedrijfseconomie en bedrijfskunde in Valencia. In 2009 kwam hij terug naar Nederland. Na voor verschillende bedrijven in zowel de profit als de non-profit sector gewerkt te hebben, ging hij voor BAS aan de slag als Finance Consultant. De ervaring die hij meeneemt vanuit zijn loopbaan, kan hij goed toepassen in zijn huidige rol.

De toegevoegde waarde zit vaak in het verbeteren van processen 

Jon vertelt: “Ik heb gezien hoe het bij veel andere bedrijven is geregeld en bij overheden of non-profit organisaties werken vaak mensen die al lange tijd binnen dezelfde organisatie werkzaam zijn. Die hebben bepaalde proceskennis soms niet in huis, maar wel weer heel veel kennis over de organisatie. Dat werkt mooi samen. Ik heb via BAS bijvoorbeeld een training Power BI (Business Intelligence) gedaan en die ben ik nu aan het toepassen. Zo ben ik nu bezig met het implementeren van een centraal Power BI dashboard, dat helpt de realisatie te vergelijken met de begroting. Daarbij is een frisse blik echt essentieel. Door de diepgaande kennis van de mensen in deze organisatie te combineren met mijn kennis van commerciële zaken en automatisering op het gebied van finance, kunnen we samen de allerbeste oplossingen bedenken.”

Bij een non-profit organisatie is de work-life balance toch weer anders dan bij een grote corporate

“Dat betekent zeker niet dat je achterover kunt gaan zitten. Voor mij persoonlijk is het een prettige balans omdat ik 2 jonge kinderen heb, maar ik zie ook dat het mij veel meer gelegenheid biedt om goed na te denken over veranderingen om bijvoorbeeld de efficiëntie te verhogen bij het vastleggen van facturatie en het in kaart brengen van het proces. Daar heb je geen kans voor in een baan waar je dagen van 12 uur maakt en waar je altijd aan het rennen bent. En daar ligt dus direct ook onze toegevoegde waarde als consultant; je kunt verbeteringen doorvoeren waar mensen nog steeds van profiteren als jij de deur achter je dicht hebt getrokken. Daarnaast maak je ook gewoon minder fouten als het tempo wat minder gehaast is. Je kunt veel beter nadenken over de juiste processen en hoe je die het beste kunt toepassen.”

"Commerciële bedrijven zijn continu in beweging. Dat gaat hier heel anders. Processen zijn heel gestructureerd en dat werkt heel fijn."

 

Jon legt het verschil uit: “De richtlijnen van de processen zijn heel goed beschreven bij dit soort organisaties. Dat is heel prettig, omdat je precies weet waar je je aan moet houden en waar je aan toe bent. Binnen die processen zijn er dan altijd wel dingen die je kunt optimaliseren, maar het is fijn dat er dus geen discussies zijn over het proces zelf. Zo kun je ook echt goed kijken waar de verbeterpunten liggen, omdat het proces niet continu verandert.”


De onderlinge relaties zijn belangrijk, zeker als je langer met elkaar werkt

De sfeer bij een non-profit organisatie is heel anders dan bij een commercieel bedrijf. "Relaties opbouwen met collega’s is overigens altijd een belangrijk aspect van werken als consultant. Ik ben heel warm verwelkomd bij Woonpartners, iedereen neemt de tijd voor je. Dat komt ook omdat mensen hier meestal al heel lang werken, de onderlinge relaties zijn dus ook gewoon belangrijk. Ik heb een goede band opgebouwd met mijn teamleider Mirella  en we hebben elkaar echt kunnen helpen. Ik kan bij haar terecht met suggesties voor verbeteringen en zij leert mij weer veel over hoe het werkt bij zo’n organisatie. Ik heb in mijn overdracht nog een aantal suggesties voor verbeteringen gezet, zodat ze kunnen blijven vernieuwen na mijn vertrek.”

Jon lijkt goed op zijn plek in de non-profit sector. Hij gaat na deze opdracht eerst even op vakantie, maar kijkt ook alweer uit naar het vervolg van deze opdracht, waar hij ongetwijfeld weer mooie dingen gaat neerzetten. Binnenkort start hij daarnaast ook met de opleiding 'Data analist met Power BI' als vervolg op zijn eerdere training.
To be continued!

▶️ Lees meer over Woonpartners en de samenwerking met Jon op de speciale casepagina >>

 

Wil jij ook werken als finance consultant bij BAS? 

Dan kun je werken aan mooie opdrachten bij toonaangevende organisaties. Bij BAS krijg je alle ruimte en mogelijkheden om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Bekijk hier al onze vacatures in uiteenlopende vakgebieden binnen finance. Staat er geen passende vacature voor je bij? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met onze recruiter Nasneen om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

 

 

Meld je hier aan!