Finance consultant Esther doet graag iets terug voor de samenleving

28 december 2022

 

Bij BAS inspireren we onze consultants en onze opdrachtgevers graag om zichzelf continu te blijven ontwikkelen. Die ontwikkeling ziet er voor iedereen anders uit, maar centraal staat altijd dat we elkaar vooruit willen blijven helpen en verbonden zijn met mens, maatschappij en planeet. Dat klinkt mooi, maar hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Hoe zoek je die maatschappelijke verbondenheid als consultant? En hoe zorg je er voor dat je altijd scherp blijft en een stapje verder kunt blijven denken dan van je verwacht wordt?

Esther Goedknegt werkt sinds anderhalf jaar als financial consultant voor BAS Consultancy. Naast haar werk als consultant heeft ze een druk leven met haar man, drie kinderen, verschillende huisdieren en een familiebedrijf. Ze zijn een huis aan het renoveren voor haar dochter, die uit huis gaat, en ook rondom de andere kinderen is er altijd wel iets te doen. “We zijn altijd druk met van alles en nog wat. Wij vinden het heel normaal, maar anderen vinden het over het algemeen een beetje hectisch.” Wij vroegen Esther hoe zij zichzelf scherp houdt, en vooral hoe zij ervoor zorgt dat ze energie blijft krijgen van haar werk.

Laten we beginnen bij het begin: hoe ben jij finance consultant geworden?

“Ik ben ooit begonnen met een opleiding Marketing Management en heb dus een iets andere achtergrond, maar daarna ben ik al snel de Accountancy in gerold - en na ervaring bij veel soorten organisaties in de finance-kant van de publieke sector terechtgekomen.”

Esther typeert zichzelf niet echt als een financial

“Mijn opdrachten bij BAS beginnen meestal met het vervangen van een medewerker, en daarna komen er vaak andere opdrachten uit. Je bent dan al bekend met de organisatie, dus het wordt dan makkelijker om bijvoorbeeld een optimalisatietraject uit te voeren. Dat maakt je breed inzetbaar, omdat je alle aspecten van de bedrijfsvoering kent. Mensen zeggen vaak over mij dat ik goed ben met de getallen, maar ik vind het vooral leuk om verder mee te denken door veel vragen te stellen en breder te kijken. Ik denk hierdoor het verschil te kunnen maken door het verbinden van mensen en in het maken van de vertaalslag tussen de business en finance.

In het onderwijs speelt bijvoorbeeld ‘het leven lang leren’ op dit moment, met allerlei subsidies zoals STAP. Dat betekent uiteraard financieel het één en ander, maar bijvoorbeeld ook voor de inrichting van de systemen. Ik vind dat een heel interessant snijvlak en leuk om ervoor te zorgen dat we dat goed voor elkaar krijgen. Dat zit eigenlijk niet echt op financiën, maar meer op bedrijfsvoering. Mijn brede ervaring in de publieke sector komt daar goed van pas.”

Door publieke sector ervaring leer je veel over de impact van beleidskeuzes

“Ik denk dat consultants met ervaring in de publieke sector veel bij kunnen dragen aan de commerciële sector. Je leert in de publieke sector veel van de veranderingen in en de impact van beleidskeuzes, het maakt de zaken ingewikkeld maar heel interessant als financial. Ik vind het persoonlijk minder interessant om -als business controller- vanuit het oogpunt van meer winst genereren voor een bedrijf werkzaam te zijn. Ik vind het veel belangrijker om maatschappelijk gezien toegevoegde waarde te kunnen leveren. Ik heb bijvoorbeeld in mijn werk te maken gehad met kansarme jongeren en nieuwkomers in Nederland en je kunt daar ook als financial dus echt een verschil maken. Door open te staan voor hun problematiek en echt door te vragen, kun je bijdragen om de beste oplossingen voor deze doelgroepen te vinden.”

Belangrijk om iets terug te doen voor de samenleving

“Naast mijn werk als consultant doe ik vrijwilligerswerk bij de ruitervereniging in ons dorp, ik draai daar bardiensten. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan; ik ben bijvoorbeeld ook lang penningmeester van het schoolbestuur en daarna voorzitter van de oudervereniging van de school geweest. Ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor de samenleving en als je doet wat je leuk vindt, haal je daar zelf ook heel veel uit. Het is voor mij belangrijk om dingen te doen naast mijn werk, ik krijg energie van het contact met al die verschillende mensen. Je leert zo veel verschillende mensen met verschillende achtergronden kennen. Op de manege heb ik bijvoorbeeld contact met kinderen, hun ouders, andere vrijwilligers, het is heel divers. Het contact met anderen brengt naast een stuk ontspanning ook het vermogen om te relativeren. Het is echt een verbreding. Naast het feit dat vrijwilligers gewoon nodig zijn op een vereniging natuurlijk, anders kunnen ze niet bestaan.”

“Voor een consultant is het, naast het zien van het grote plaatje, belangrijk dat je je snel kunt aanpassen en nieuwe dingen snel tot je kunt nemen. Je moet niet verzanden in details. Je moet daarvoor goed kunnen relativeren. Het verstandigste wat hierover ooit tegen mij gezegd werd is: “werk is uiteindelijk maar werk”. Het moet leuk zijn, want dan blijf je ook de meeste toegevoegde waarde leveren, maar je moet er naar mijn mening echt zo naar blijven kijken. Het is daarom belangrijk dat je andere dingen naast je werk doet, waarin je jezelf kunt zijn. Dingen die goed bij je passen, wat dat ook is.”

BAS kijkt echt verder dan het eigen belang

Ik heb tijdens de vele bijeenkomsten (ik hou wel van een feestje) al veel verschillende consultants ontmoet, en het valt mij op dat iedereen wel iets extra’s heeft. Ze hebben oog voor de ander, vragen door en zijn echt geïnteresseerd. Dat is één van de redenen waarom ik voor BAS gekozen heb; BAS kijkt echt verder dan hun eigen belangen. Dat geeft een intrinsieke drive om dingen voor elkaar te krijgen, want je doet het uiteindelijk om bedrijven, instellingen en vooral mensen verder te helpen. Dat geeft enorm veel energie.”

Wil jij ook werken als finance consultant bij BAS? 

Dan kun je werken aan mooie opdrachten bij toonaangevende organisaties. Bij BAS krijg je alle ruimte en mogelijkheden om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Bekijk hier al onze vacatures in uiteenlopende vakgebieden binnen finance. Staat er geen passende vacature voor je bij? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met onze recruiter Nasneen om de mogelijkheden te bespreken. 

 

 

Meld je hier aan!