BAS alumnus Jurgen Limberg was ineens zelf de baas

01 mei 2023


De nieuwe weg van Jurgen Limberg


Werken in loondienst als accountant of consultant kan richting geven aan je carrière. Zeker bij een organisatie als BAS Consultancy zijn er voldoende mogelijkheden. Maar natuurlijk zijn er ook professionals die op een gegeven moment de stap maken naar zelfstandig ondernemerschap. Hoe ziet die stap eruit en op welke manier kan dat in samenwerking met BAS Consultancy? Dit is het verhaal van registeraccountant Jurgen Limberg, van Donker Paard Consulting.

Onverwachte wendingen

Het pad dat Jurgen uiteindelijk bij BAS Consultancy brengt, maakt een paar onverwachte wendingen. Dat begint al met de keuze voor zijn studie. “Eigenlijk wilde ik een sportopleiding doen, maar ik was te laat voor de medische keuring. Ik wilde niet nog een jaar wachten dus besloot een andere studiekeuze te maken.”

Ondertussen krijgt hij ook een vriendin in Groningen en besluit hij om in die stad te gaan studeren. Maar naast deze ‘romantische’ drijfveer maakt Jurgen vooral pragmatische overwegingen bij zijn studiekeuze: “Ik was vooral op zoek naar een studie die me een goed toekomstperspectief bood en zo kwam ik terecht bij accountancy.” Hoewel hij in eerste instantie vooral geïnteresseerd leek in de boekhoudkundige kant, brengt de studie hem weer een wat onverwacht carrièreperspectief; het controlewerk.

Wat gebeurt er als je accountancy combineert met IT?

Uiteindelijk belandt Jurgen bij PwC waar hij na vijf jaar zijn RA-titel behaalt. In de tussentijd komt hij in aanraking met verschillende vakgebieden die gerelateerd zijn aan accountancy. Vooral de IT-kant spreekt hem aan. “In combinatie met jaarrekeningcontrole, hield ik me vanaf het derde jaar ook bezig met IT-audits en IT-advies.” 
Zijn expertise in deze aandachtsgebieden maakt Jurgen ook een erg gewilde kandidaat voor andere partijen. Hij wordt door diverse kantoren benaderd, maar hij is niet geïnteresseerd. Tot hij wordt benaderd door BAS Consultancy: “Het was aan de ene kant een professionele organisatie met serieuze doorgroeimogelijkheden. Aan de andere kant was de organisatie nog klein genoeg om elkaar te kennen, het voelde als familie. En ik kreeg de kans om me verder te ontwikkelen op het gebied van IT-advies.”

Duidelijke afspraken en ambities

“Toen ik begon heb ik direct gezegd dat ik 4 jaar zou willen blijven volgens mijn eigen carrièreplanning.” Dit soort afspraken maken op voorhand, schept duidelijkheid voor zowel Jurgen als BAS Consultancy. De duidelijke verwachtingen hebben voor een deel ook de basis gelegd voor het ondernemerschap van Jurgen en zijn huidige samenwerking met BAS Consultancy. Want BAS helemaal loslaten, dat zal Jurjen niet snel doen.

Vanaf het begin heeft Jurgen veel mogen investeren in de ontwikkeling van zijn eigen vakgebied. Al snel worden opdrachten gevonden die aansluiten bij zijn profiel en meer IT-gericht zijn. Van riskassessments tot AVG-naleving, hij mag zich erin vastbijten. “Een enorm interessante tijd was dit, want ik kon mijn accountancykennis nu echt zoveel mogelijk combineren met de IT-tak. Bij de grote accountantsorganisaties is er een strenge scheiding tussen advies en audit, maar bij BAS mocht ik ook aanbevelingen doen en in sommige gevallen ook nog mijn eigen advies implementeren. Heel erg gaaf.”

Doorgroeien naar zelfstandigheid

Het werk dat Jurgen doet, maakt dat hij door kan groeien naar functies als Information Security Officer. “Ik heb in een relatief korte tijd veel verschillende dingen mogen doen. Het was ook erg leerzaam om op verschillende plekken te komen, maar ondertussen toch mijn agenda in balans te houden. “

Hoewel deze afwisseling hem veel brengt, blijft het ondernemerschap ook trekken aan Jurgen. “Uiteindelijk kon ik met BAS een mooie afspraak maken, die ons beiden vooruit helpt.” Hij begint voor zichzelf, en neemt de specifieke IT-opdrachten over van BAS Consultancy.  Op die manier kan de organisatie ook dit soort vraagstukken blijven beantwoorden, én kan Jurgen starten met een gevulde klantportefeuille. Deze zogenaamde associate-overeenkomst garandeert dus zowel BAS als de ex-werknemer continuïteit. “Ik factureer de BAS-opdrachten aan BAS Consultancy, maar kan daarnaast ook zelfstandig opdrachten aannemen. Dit is een enorm goede manier om bij elkaar betrokken te blijven, en toch ook te kunnen werken aan een eigen onderneming.”

Is alles nu anders?

Ondertussen is Jurgen al meer dan een jaar zelfstandig. Met erg veel plezier kijkt hij terug op een tijd waarin sowieso veel is veranderd, maar ook weer hetzelfde bleef. “Door de coronapandemie moesten we allemaal natuurlijk thuiswerken. Daardoor was de stap naar zelfstandig ondernemerschap wat minder groot denk ik. Normaal gesproken was ik ook best veel op kantoor bij BAS, om trainingen te geven of om mee te doen aan de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Tijdens de pandemie wende ik er noodgedwongen al een beetje aan dat dat wegviel.”

Voor Jurgen bestaat het grootste deel van zijn werk nu uit advieswerkzaamheden. Een groot verschil met het begin van zijn carrière toen hij vooral audits uitvoerde. Maar, vergeleken met het werk dat hij deed voor BAS is er niet veel veranderd. De opdrachten komen binnen via BAS of zijn persoonlijke netwerk: “Er is veel vraag en weinig aanbod, ik heb wat dat betreft ook nog weinig acquisitie hoeven doen. Via Bas en mijn netwerk weten mensen me te vinden - en kan ik mooie projecten opzetten die echt bij me passen.”

Wat gaat de toekomst brengen?

Het ondernemerschap voelt erg goed voor Jurgen. “Ik had het bij BAS bij wijze van spreken ook nog eens vier jaar kunnen volhouden, maar dit is het pad waar ik nu voor kies.”

Omdat er op dit moment erg veel vraag, maar weinig aanbod is voor IT-experts zoals Jurgen, onderzoekt hij de mogelijkheden om zijinstromers in te zetten voor dit werk. Voor nu opereert hij nog solo, maar op termijn zou hij zijn bedrijf graag uitbreiden met extra medewerkers. “Dat hoeven niet per se accountants te zijn, want in de informatiebeveiliging zijn ook veel andere kwaliteiten belangrijk. Het kunnen ook mensen zijn die meer technische of proceskennis hebben.”

Het enige wat Jurgen mist nu hij zelfstandige is, is het ‘BAS-gevoel’: “Gelukkig werken we nog samen, want dan hoor ik er toch nog een beetje bij. En ik was absoluut niet zo snel gekomen waar ik nu ben, als ik niet bij BAS had gewerkt. De kansen en projecten die ik daar heb gekregen, zijn een perfecte basis gebleken. Ook, en misschien wel vooral voor ondernemers zoals ik.”

Learn & Earn: meer vrijheid, maar wel een vast salaris

Veel mensen vinden de stap naar volledige zelfstandigheid net wat te groot, maar dat betekent niet dat het verlangen naar vrijheid verdwijnt. Om die gap te dichten, heeft BAS de Learn & Earn-mogelijkheid ontwikkeld. Het mes snijdt aan twee kanten: je hebt meer vrijheid, maar ook in de garantie van salaris en verzekering. Ideaal voor de ondernemende financial professionals die behoefte hebben aan zekerheid. Wil je daar meer over weten? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met onze recruiter Nasneen om de mogelijkheden te bespreken.

Meld je hier aan!