Sector

Het onderwijs

Grip-op-de-financiële-bedrijfsvoering-BAS- consultancy-1
Advies, ondersteuning en analyses

Grip op de financiële bedrijfsvoering

De onderwijssector staat voor grote uitdagingen. De kwaliteit van het onderwijs moet omhoog, terwijl de budgetten onder druk staan en een lerarentekort dreigt. De coronapandemie heeft het maatschappelijke belang van de sector nog eens stevig onderstreept en tegelijkertijd laten zien dat er vraag en ruimte is voor nieuwe business modellen. Grip op de financiële bedrijfsvoering helpt onderwijsinstanties om die uitdagingen vanuit een solide basis aan te gaan. Als betrokken partner ondersteunt BAS Consultancy al geruime tijd diverse universiteiten, hogescholen en instellingen in het MBO en voortgezet onderwijs. De specialisten van BAS leveren op interim-, project- of consultancybasis een breed palet aan diensten. Van advies en ondersteuning op het gebied van project control en omgevingspecifieke compliance vraagstukken tot analyses over subsidie-, vastgoed- en kostprijs-gerelateerde werkzaamheden. Zo helpen zij onderwijsorganisaties om het beste uit hun financiële bedrijfsvoering te halen.

Toelichting accountmanager

Van financial control naar business control in het onderwijs

Als business unit manager publieke sector en onderwijs heeft Marit Pekelsma uitgebreide ervaring in het ondersteunen van klanten in de onderwijssector. De laatste jaren ziet zij in de sector een sterke verschuiving van financial control naar business control. “Vaak gaat het om het inzichtelijk maken van betrouwbare managementinformatie voor het college van bestuur en het managementteam. Dan is het zaak dat je als consultant bekend bent met het opstellen van een jaarrekening voor het onderwijs en weet hoe je subsidiestromen moet verantwoorden. Zeker nu er in coronatijd veel subsidies zijn bijgekomen die allemaal verantwoord moeten worden.” Onze financial controllers en business controllers hebben die ervaring in huis en zijn op de hoogte van de laatste relevante ontwikkelingen op subsidiegebied. De specialisten van BAS helpen onderwijsinstanties om de transitie te maken van financial control naar business control. Zodat zij grip krijgen op de financiële risico’s en de informatievoorziening altijd goed aansluit op de informatiebehoefte.

Van financial control naar business control in het onderwijs-1
BAS-consultancy-breed-inzetbare-interim-financials -1
Geen zorgen meer om piekdrukte

Breed inzetbare interim financials

De financiële afdelingen van onderwijsinstanties kampen regelmatig met capaciteitstekorten, onder meer wanneer de jaarrekeningen opgeleverd dienen te worden. BAS levert kennis en capaciteit om onderwijsinstanties hier op momenten van piekdrukte mee te ondersteunen, bijvoorbeeld op de facturatie- of administratieafdeling. Onze consultants hebben kennis van verschillende systemen en werken zelfstandig. Dankzij het interne opleidingsinstituut van BAS zijn onze future-proof interim financials onderwijs altijd up-to-date en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo beschikken ze altijd over de juiste kennis en vaardigheden om onze klanten vooruit te helpen. Of het nu gaat om advies en ondersteuning op het gebied van compliance, informatiebeveiliging en blockchaintechnologie of het faciliteren van sustainability reporting op basis van de GRI en SASB-richtlijnen.

whitepaper

BI en financiële digitalisering in het onderwijs: zo haal je meer uit je systeem

Je zou willen dat BI overal in het onderwijs school maakt. Wat is de meerwaarde van gedigitaliseerd financieel inzicht en business intelligence in het onderwijs? En wat kun je doen om meer te halen uit je financiële systeem?

Download BAS-sfeer-onderwijs_Mockup-1
cases

Opdrachtgevers

BAS-Zadkine-maximaal-benutten-onderwijssubsidies

Zadkine: Maximaal benutten van onderwijssubsidies

Zadkine is een onderwijsinstelling die zo’n 200 mbo-opleidingen, bedrijfstrajecten en opleidingen voor volwassenen in de regio Rotterdam aanbiedt. De coronapandemie heeft sinds begin 2020 grote impact op de onderwijssector. Op aanraden van een leidinggevende die goede ervaringen met BAS Consultancy had, ging Lisette op zoek naar een interim financial om haar bij te staan. 

Bekijk case
Afspraak maken

Handvaten nodig voor complexe veranderprocessen?

Door haar uitgebreide ervaring in de sector, weet Marit Pekelsma wat er nodig is om als consultant mee te draaien bij organisaties in de onderwijssector. “Ik ga altijd voor de best mogelijke match. Daarbij zijn soft skills minstens zo belangrijk als de harde eisen van het functieprofiel. Zodat iemand niet alleen de gevraagde werkzaamheden kan verrichten, maar ook goed bij de cultuur past.” Benieuwd wat Marit voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met haar op.

Maak kennis met Marit
Contact-onderwijs-BAS-Consultancy-Marit-Pekelsma

Marit Pekelsma
Business Unit Manager Onderwijs & Publieke Sector

+31 6 108 186 28
marit.pekelsma@basconsultancy.nl