Vooroordeel over finance consultants? Wij checken het voor je!

13 oktober 2021

Finance consultants praten in deze serie over de vooroordelen over hun dagelijks werk. Zit er een kern van waarheid in, of slaan mensen de plank volledig mis? Zij die het kúnnen weten, de consultants zelf, vertellen hoe het is om voor BAS te werken als finance consultant.

Het eerste vooroordeel leggen we voor aan Kevin Knaapen, hij is finance consultant bij BAS en voert momenteel een opdracht uit als controller bij The Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson

We vragen wat Kevin vindt van één van de meest gehoorde vooroordelen:

“Kun je als finance consultant eigenlijk wel echt de diepte in?”

“Dit is denk ik een onterecht vooroordeel, want volgens mij kun je goed de diepte in als finance consultant. Diepgang is juist belangrijk, want het is één van de factoren waarmee een finance consultant meerwaarde biedt.”

Alles behalve oppervlakkig

“Als je in loondienst bent, blijf je vaak veel langer bij een werkgever dan een finance consultant bij een opdrachtgever zit. Dus op zich snap ik het vooroordeel wel, want je hebt misschien minder tijd om een organisatie echt te doorgronden. Dan nog heb je als finance consultant alles behalve oppervlakkig werk.”

“In mijn geval zou je kunnen zeggen dat ik meer mogelijkheden heb om me te verdiepen omdat ik al zeven jaar word ingezet bij dezelfde opdrachtgever. Dat klopt, maar ondertussen heb ik binnen dit bedrijf al veel wisselende projecten uitgevoerd. Die afwisseling vind ik heel prettig en ik durf zelfs te stellen dat ik juist daardoor de kans heb om me te verdiepen.”

Niet achteroverleunen

“Hoe en óf je de diepte ingaat hangt helemaal af van de eigen inzet. Als finance consultant bepaal je zelf hoe je een project insteekt en hoeveel je van jezelf geeft. Je staat er als consultant niet helemaal alleen voor, want de collega’s van BAS staan klaar met hun kennis en ervaring.”

“Bij elke nieuwe opdracht leer ik een nieuw team kennen en soms ook een nieuwe markt. Daardoor wordt mijn algemene en culturele kennis veel breder. Zo heb ik elke keer de mogelijkheid om me op inhoud te ontwikkelen. Wat mij betreft is stilstaan dan ook achteruitgang”

Vaste werkgever

“Natuurlijk krijg ik wel eens een aanbod van een andere organisatie, maar uiteindelijk kies ik er toch elke keer voor om bij BAS te blijven. Juist omdat ik me hier kan verdiepen. Bij BAS ben je namelijk als consultant meer dan een nummer, mensen kennen elkaar en de organisatie goed.”

“Het vooroordeel dat mensen consultancy alleen maar gebruiken als springplank om binnen te komen bij grote bedrijven, is wat mij betreft dan ook niet waar. Maar misschien is dit een leuke vraag om voor te leggen aan mijn collega Bart Koenders.

Meld je hier aan!