'He, Google, waar is de groei gebleven?' - Google verliest $80 miljard beurswaarde na koersafstraffing

30 april 2019

Analisten zagen deze kwartaalcijfers van zoekgigant Google niet aankomen, de groei valt ze erg tegen. Het aandeel van Google-moeder Alphabet wordt keihard afgestraft op Wall Street. Google-watchers reageren.

(finanzen.nl) – De analisten op Wall Street zijn negatief verrast door de kwartaalcijfers van Google. Vooral de vertraging in de groei van reclameinkomsten valt ze tegen. Ze willen ook dat de Google transparanter wordt over de ontwikkelingen in de onderneming, meldt CNBC dat een rondje langs analisten deed.

Aandelen van Google-moeder Alphabet daalden 8% in voorbeurshandel dinsdag, de dag na de kwartaalcijfers. De beurswaarde gaat daarmee in één klap 80 miljard dollar omlaag.

Zijwaarts

Analist Mark Kelley van Nomura Instinet wil het nog even aanzien. De verwachtingen over de advertentieinkomsten moeten bijgesteld worden na de uitkomsten van afgelopen kwartaal. Het zou hem niet verrassen als de aandelen een tijdje zijwaarts bewegen.

Grote vraag voor Kelley is of Google gewoon te maken heeft met frictie door alle productontwikkelingen of dat advertentieinkomsten echt naar andere spelers gaan.

Nomura gaat er niet vanuit dat dat laatste het geval is. Mark Kelley handhaaft zijn ‘Koop’-aanbeveling voor Alphabet. Hij wil wel meer openheid van Google om analisten te helpen hun werk goed te kunnen doen.

De pijnpunten

De omzet van Google ging afgelopen kwartaal 17 procent omhoog, tegen 28 procent een jaar geleden. De reclame-omzet steeg met 15 procent, vergeleken met een groei van 24 procent een jaar geleden.

Managers van het Alphabet zeiden op de vragen over de omzetontwikkeling dat de vertraging te wijten is aan wisselkoersschommelingen en timing van productveranderingen. Maar analisten wilden daar veel meer over weten.

Dat gold bijvoorbeeld voor de analisten bij J.P. Morgan. “Over het geheel genomen verwachten we dat Google onder druk staat in de nabije toekomst, gezien de omzetgroei van minder dan 20 procent en de neerwaartse herzieningen van de inkomsten.”

Transparantie gewenst

J.P. Morgan voegde toe dat de exacte factoren die Google’s groei vertragen onduidelijk zijn. De vermogensbeheerder denkt dat de frustratie rond het gebrek aan transparantie van Google alleen maar zal toenemen. De vemogensbeheerder houdt wel zijn ‘overwegen’-advies.

Analisten in Stifel verlaagden het advies voor Alphabet aandelen van ‘kopen’ naar ‘houden.’ “He, Google, waar is de groei gebleven?” schreef RBC-analist Mark Mahaney in een nota aan klanten. Maar RBC geeft nog wel een ‘outperform’-rating aan het aandeel Alphabet. Hij noemde dat RBC op bescheiden wijze stukken bijkoopt na de huidige koersklap. Bij een grotere daling wil RBC veel meer bijkopen omdat de vermogensbeheerder niet verwacht dat Google’s groeipotentieel echt gaat verslechteren.

Aanbevelingen analisten

CNBC keek naar de adviezen voor de aandelen Alphabet van diverse effectenhuizen. Er waren ‘koop’-aanbevelingen van onder meer Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Nomura Instinet en UBS. Verder ‘overwegen’-adviezen van Barclays, JP Morgan en Morgan Stanley. Stifel is met een ‘houden’ advies het meest zuinig.

Onder de analisten die persbureau Reuters volgt hanteren ook verreweg de meesten een koop, overwegen of outperform-oordeel. Van de 43 analisten heeft er één een houden advies. Alle andere opinies zijn momenteel positiever over Google. Dat is nauwelijks anders dan ongeveer drie maanden geleden.

Bron: Finanzen.nl

Meld je hier aan!