CPB-directeur pleit voor andere fiscale behandeling DGA’s

02 juli 2019

Directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau vindt dat er in het bouwstenenonderzoek naar de toekomst van het belastingstelsel gekeken moet worden naar een andere fiscale behandeling van DGA’s. Daarvoor pleitte Van Geest maandag in een openbare dialoog van deskundigen met staatssecretaris Snel op het ministerie van Financiën, meldt het FD.

Het huidige fiscale regime heeft volgens Van Geest in de praktijk ‘iets weg van een snoepwinkel voor belastingplanning’. Het loon van DGA’s klontert rond een niveau waarnaar de fiscus geen onderzoek instelt, constateert de CPB-directeur. De meeste DGA’s keren nooit winst uit, behalve als hen dat eenmalige belastingvrijstelling of -reductie oplevert. Van Geest pleit daarom voor een robuust regime, waarin het niet of nauwelijks loont om tussen de diverse stelselboxen te shoppen. Zoals het duale Scandinavische stelsel, waarin eerst het kapitaalinkomen wordt vastgesteld en vervolgens het overige inkomen progressief wordt belast.

Box 2 en 3 samenvoegen

Econoom Bas Jacobs pleitte bij dezelfde bijeenkomst voor de rigoureuze ingreep om box 2 en 3 samen te voegen en alle kapitaalinkomsten onder één tarief van 30% tot 35% te brengen, inclusief de inkomsten uit pensioen en de eigen woning. De Nederlandse economie is volgens hem mede door de fiscaal gedreven besparingen een economie die van hoge pieken naar diepe dalen gaat.

Bron: Accountancyvanmorgen.nl

Meld je hier aan!