Cijfers lokale overheid in 2018 nog roder

26 maart 2019

Het tekort van de lokale overheid bedroeg in 2018 0,7 miljard euro. Dat is iets hoger dan in 2017. Met name gemeenten en provincies gaven meer uit dan ze binnenkregen, zo blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, over de overheidsfinanciën.

Waar de centrale overheid en sociale zekerheidsfondsen een overschot optekenden, liet de lokale overheid rode cijfers zien.

Overschot

De overheid behaalde in 2018 een overschot op de begroting van ruim 11 miljard euro. Dat komt overeen met 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld daalde, net als de laatste jaren, en wel naar 52,4 procent van het bbp eind 2018.

Het overheidssaldo en de overheidsschuld zijn de belangrijkste indicatoren voor de toestand van de overheidsfinanciën. De Nederlandse overheid behaalde over 2018 voor het tweede jaar op rij een overschot. In de Miljoenennota 2019 ging het ministerie van Financiën over het jaar 2018 uit van een overschot van 0,8 procent bbp. Het gerealiseerde overschot van 1,5 procent bbp ligt dus een stuk hoger.

Lastendruk

De overheidsinkomsten stegen met 4,7 procent tot 337 miljard euro. Dat was voornamelijk een gevolg van de toename van belastingen en wettelijke premies. Samen maken die het overgrote deel van de inkomsten uit. Doordat de opbrengsten uit belastingen en wettelijke premies meer toenamen dan het bbp, steeg de collectieve lastendruk tot 38,4 procent van het bbp. De collectieve lastendruk was sinds 1995 niet eerder zo hoog.

De toename van de belastingen en premies in 2018 met 14 miljard euro kwam voor een groot deel door de btw, de vennootschapsbelasting en de loon-en inkomstenheffing. De opbrengsten uit de dividendbelasting, de opslag op de energierekening, de overdrachtsbelasting, de accijnzen op tabak, de belasting van nieuwe auto’s (BPM) en de kansspelbelasting stegen ieder met meer dan 10 procent.

Ambtenarensalarissen

De overheidsuitgaven namen vorig jaar met 4,1 procent toe tot 326 miljard euro. Sinds 2010 bleven de overheidsuitgaven lange tijd stabiel. In 2017 begonnen de uitgaven zichtbaar te stijgen. De toename was toen bijna 5 miljard euro. In 2018 was de stijging met bijna 13 miljard euro aanzienlijk hoger. In het afgelopen jaar gaf de overheid vooral meer uit aan ambtenarensalarissen en zorg, beide ruim 2 miljard euro. Ook moest de overheid 1,5 miljard euro meer aan de Europese Unie afdragen en betaalde het meer aan internationale samenwerking, zoals voor de wederopbouw van Sint Maarten. Aan de andere kant namen de rentelasten verder af, evenals bijstands- en werkloosheidsuitkeringen.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Meld je hier aan!