“Is je werkervaring als finance consultant niet veel te generiek?”

13 oktober 2021

Consultant Brady van der Well vertelde over het vooroordeel dat je als startende finance consultant geen verschil kunt maken (daar is hij het niet mee eens overigens) . Al pratende kwam Brady terecht bij het vooroordeel dat je als consultant veel te generiek bent om door te kunnen groeien.

Dit vooroordeel leggen we voor aan Bjorn van Dam, finance consultant via BAS Consultancy en momenteel werkzaam als controller bij Maas Lloyd Schadeverzekeringen. Hij vertelt graag over zijn ervaring en of hij denkt dat zijn werkervaring te generiek is om nog echt grote stappen te kunnen zetten in zijn carrière:

Wat zijn de vooroordelen waar finance consultants (in de zorg) mee te maken hebben? En zit er misschien wel een kern van waarheid in, of slaan mensen de plank volledig mis? Zij die het kúnnen weten, de consultants zelf, vertellen hoe het is om voor BAS te werken als finance consultant.

Consultant Bjorn van Dam gaat dieper in op het vooroordeel dat je als finance consultant veel te generieke werkervaring hebt om te kunnen doorgroeien.

“Een heel interessant vooroordeel vind ik dit, want je kunt juist met je consultancy ervaring een mooie carrière opbouwen en je ook nog eens specialiseren als je wilt. Een finance consultant kan grote carrièrestappen maken. Uit de diverse opdrachten blijkt dat je flexibel bent en snel kunt schakelen, dat zijn vaardigheden die belangrijk zijn in veel functies.”

Op zoek naar wat anders

“Zelf ben ik registeraccountant en tijdens mijn opleiding heb ik gewerkt voor een Big Four accountantskantoor. Een klassieke achtergrond dus en ik had daar nog jaren kunnen werken. Maar ik was op zoek naar wat anders.”

“Bij BAS Consultancy vond ik de afwisseling die ik zocht en ik heb al boeiende opdrachten mogen doen bij AJAX en nu bij schadeverzekeraar Maas Lloyd. Nog wel als accountant, maar ik wil ook andere dingen gaan doen. Ik wil me graag op strategisch vlak verder ontwikkelen.”

Doorstromen

“Het is best interessant hoe mensen soms denken dat werkervaring als consultant niet voldoende is om door te stromen in de finance.”

“Als je mij de klassieke carrièrevraag stelt waar ik mezelf over vijf jaar zie, is het antwoord toch wel dat ik me dan graag richting directieniveau beweeg. Om dat te kunnen bereiken heb ik juist bewust de overstap gemaakt naar finance consultancy.”

Opgeruimd

“Op kortere termijn kijk ik vast uit naar de meer strategische opdrachten die je kunt doen als finance consultant. Consultancy is veel meer dan ‘even de boel opruimen’ bij een klant. Dat is trouwens ook een veelgehoord vooroordeel. Zeker bij finance consultants die in de zorg worden ingezet, maar daar kan mijn collega Erik Verschoor je alles over vertellen.”

Meld je hier aan!