Is er nog toekomst voor jonge accountants?

21 juli 2022

Als financieel professional zal je de veranderingen in de branche zeker voelen. Er is een groot tekort aan personeel en er is een revolutie op het gebied van digital finance gaande. Dit en meer is een mokerslag voor de ouderwetse accountantskantoren, want hoe geef je opvolging aan de trends? Is er nog toekomst voor jonge accountants?

Wat zijn de trends voor 2022?

Om te beginnen heeft 40% van alle accountantskantoren last van grote personeelstekorten. De kantoren willen graag groeien, maar gekwalificeerde junioren vinden is een enorme uitdaging. Deze jonge aanwas is essentieel, zeker als er nog sprake is van het klassieke uurtje-factuurtje verdienmodel.

Daarbij is de klant ook steeds veeleisender en eerder op de hoogte van alles wat er gebeuren moet. Hierdoor wordt het voor de financieel professional uitdagender om de boekhoudtaken uit te voeren én een stukje strategische planning op te pakken. Niet alleen het personeelstekort zit hier in de weg, maar ook het gebrek aan de juiste skills doet een duit in het zakje.

Wat ook een niet weg te cijferen factor is, is de veranderende wet- en regelgeving. De privacywetgeving is niet alleen voor juristen een noemenswaardige taak, maar ook voor accountants een flinke dobber.

Perspectief voor de jonge accountant

Nu we de trends voor 2022 in kaart hebben gebracht, is het wijs om te kijken naar potentiële oplossingen. Want hoe gaan jonge accountants om met deze veranderingen op de markt en zijn goed uitgerust voor de toekomst?

Als we kijken naar bovenstaande aandachtspunten, dan vallen er meerdere dingen op. Ten eerste het personeelstekort. Dit staat als een paal boven water, maar wat kun je er aan doen? Het uurtje-factuurtje verdienmodel vervangen door een moderner verdienmodel, zou al een uitstekende start zijn. Waarom genoegen nemen met de administratie in goede banen leiden en zwoegen onder de piekdrukte bij de belastingaangiftes? Digitalisering kan een hoop van deze druk wegnemen, waardoor er meer tijd overblijft voor lange-termijn-oplossingen en strategische adviezen.

Om deze adviezen voor de lange termijn op te kunnen pakken en de rol van een consultant aan te nemen, heeft de moderne accountant ook bepaalde soft skills nodig. We schreven eerder al een stuk over de competenties van de finance professional, waarbij data analytics, presenteren, empathie en communicatieve vaardigheden minstens zo belangrijk zijn.

Als je met mensen werkt én met digitale tooling, dan heb je te maken met soms complexe wet- en regelgeving. Minstens 30% van de kantoren heeft moeite om te voldoen aan de kwaliteitseisen, terwijl zaken als privacywetgeving en cybersecurity een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij.

Wat staat jou als professional te doen?

Als professional is het zaak om je te verdiepen in de wereld van data en de digitalisering, maar ook trainingen te volgen op het vlak van soft skills. Zowel zakelijke ontwikkeling als persoonlijke ontwikkeling zou op de agenda van iedere accountant - jong en oud - moeten staan.

Wil jij werken als Finance consultant bij BAS?

Wil jij werken aan mooie opdrachten bij toonaangevende organisaties? Bij BAS krijg je alle ruimte en mogelijkheden om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Bekijk hier al onze vacature in uiteenlopende vakgebieden binnen Finance. Staat er geen passende vacature voor je bij? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met onze recruiter Andre om de mogelijkheden te bespreken.

 

Meld je hier aan!