Is consultancy alleen een springplank om makkelijk binnen te komen bij een groot bedrijf?

13 oktober 2021

Consultant Kevin Knaapen vertelde over het vooroordeel dat je als finance consultant niet echt de diepte in kunt (hij heeft daar interessante ideeën over). Al pratende kwam Kevin terecht bij het vooroordeel dat consultancy vaak wordt gebruikt als springplank.

Dit vooroordeel leggen we voor aan Bart Koenders, finance consultant in de zorg via BAS Consultancy bij GGD Hart voor Brabant. Hij vertelt graag over zijn ervaring:

Wat zijn de vooroordelen waar finance consultants (in de zorg) mee te maken hebben? En zit er misschien een kern van waarheid in, of slaan mensen de plank volledig mis? Zij die het kúnnen weten, de consultants zelf, vertellen hoe het is om voor BAS te werken als finance consultant.

Consultant Bart Koenders gaat dieper in op het vooroordeel of consultancy niet vooral een springplank is om binnen te komen bij een groot bedrijf:

“Dit is inderdaad een vooroordeel dat rondzingt en het lijkt me een interessante vraag om dieper op in te gaan. Wat ik zie, is dat mensen bij BAS zoveel mogelijk ruimte krijgen. Deze ruimte is een incentive om bij ons te blijven en ook nodig zodat mensen zich kunnen ontwikkelen als finance consultant. Dit is een vak dat je in de praktijk leert, dus je moet juist meters maken in deze afwisselende functie.”

“Natuurlijk kan het zo zijn dat je op een gegeven moment bij een opdrachtgever terecht komt die je in dienst wil nemen. Als dat klikt en het past, dan is dat ook geen enkel probleem. Toch is dit eerder uitzondering dan regel, dus ik denk dat het vooroordeel bij BAS niet klopt dat consultancy vooral wordt gebruikt als springplank.

Whitepaper-Mockup-Dynamisch-Finance-Team-BAS-Consultancy

Whitepaper

Zo bouw je een dynamisch finance team in tijden van (technologische) verandering

Ontdek welke kansen een dynamisch finance team jouw organisatie biedt. Bouw aan de hand van het klaverbladmodel jouw dynamische finance team, zet technologische veranderingen om in kansen en neem beter geïnformeerde beslissingen. 

Download

 

Vrijheid en betrokkenheid

“BAS is echt een kennisorganisatie en dat bereik je alleen als mensen zich binnen hun vakgebied ontwikkelen. De organisatie is betrokken bij wat je doet, wat je ideeën zijn en hoe je je carrière wilt inrichten. Ook daardoor zullen mensen niet snel vertrekken.”

“Naast die betrokkenheid vanuit BAS, heb je ook heel veel veel vrijheid bij het invullen van je opdrachten. Zeker als je kiest voor een Learn & Earn-traject; daarbij vul je je werk in met de zelfstandigheid van een ondernemer en met de zekerheden van een dienstverband. Ik zal niet snel overstappen naar een ander bedrijf doordat ik hier de combinatie heb van een betrokken werkgever die me tegelijkertijd alle vrijheid biedt.”

Inhoud

“Het vluchtige imago van de consultant zie ik bij BAS niet terug en de betrokkenheid komt van beide kanten. BAS koppelt nieuwe finance consultants aan collega’s met meer ervaring; regelmatig ontmoeten we elkaar in kleine teams om van elkaar te leren. Zeker in de zorgsector, waar ik voornamelijk werk, is het goed om continu kennis en ervaring uit te blijven wisselen. Het handige is ook nog eens dat je je collega’s zo wat vaker ziet.”

Een duurzame carrière

“Hoe je het ook wendt of keert; ik heb persoonlijk helemaal niks met het vooroordeel dat consultancy slechts een tussenstap in je carrière is. Integendeel, ik zie het juist als een duurzame carrière en ik ben voorlopig nog lang niet klaar bij BAS, of als consultant.”

“Het mooie is ook dat je zo een verschil kunt maken bij bedrijven. Dat je niet echt impact hebt, is trouwens een ander vooroordeel dat rondzingt over consultants. Misschien is dat een interessante vraag waar mijn collega Brady van der Well meer over kan vertellen.”

Meld je hier aan!