Finance for Good ◆ Mesics bevordert zelfredzaamheid

18 augustus 2022

De financiële tak van goede doelen blijft vaak onderbelicht. Althans, er wordt wel veel aandacht besteed aan het inzamelen van geld, maar niet altijd aan hoe je met geld nóg meer goede dingen kunt doen. In de serie ‘Finance for Good’ vertellen goede doelen en non-profitorganisaties die BAS een warm hart toedraagt hoe zij geld gebruiken — voor het grotere goed. Deze keer interviewen we Dirk Kam van Mesics.

Als econoom raakte Dirk Kam al tijdens zijn studie gefascineerd door het verschil tussen arm en rijk. Wat is het toch dat sommige landen zich ontwikkelen tot een stabiel en welvarend land en andere dat niet lukt? Uiteindelijk resulteerde dit in Mesics, een organisatie die met geld en middelen kleinschalige projecten in Afrika financieel ondersteunt.

Hulp bieden én zelfredzaamheid stimuleren

Al op jonge leeftijd raakte Kam in Afrika verzeild, omdat hij daar via de VN zijn vervangende dienstplicht heeft vervuld. Toen hij terugkwam had Kam zijn hart verpand aan het Afrikaanse continent en wist hij zeker dat de manier van ontwikkelingswerk van de VN niet was wat bij hem paste. "Ik denk niet dat er één oplossing is voor alles," vertelt Kam. "Wat ik vaak zag was dat het geld voor ontwikkelingswerk bij de, soms corrupte, top van de maatschappij bleef hangen. Zo kwam het nooit daar terecht waar het echt nodig was."
 
Maar Kam keerde regelmatig terug naar Afrika en kwam daar op één van zijn reizen in contact met pater Jan Heine en zijn Tilapia International Foundation (TIF). Met zijn stichting zorgde pater Jan dat er zoveel mogelijk vijvers gebouwd konden worden voor tilapia vissen. Deze eiwitrijke voedingsbron is een gezonde aanvulling op het met name koolhydraatrijke dieet van veel arme mensen in Afrika. Deze manier van hulp én tegelijkertijd het stimuleren van zelfredzaamheid sprak Kam enorm aan. Niet veel later vroeg de pater hem om de leiding van zijn stichting over te nemen en dat deed Kam met verve.
 

‘Economisch, maar toch menselijk’ denken

Uiteindelijk besloot Kam om zijn eigen stichting op te zetten, die breder is dan alleen de tilapia vissen. Dat werd Mesics, een afkorting die staat voor 'Mens Sana In Corpore Sano' – een gezonde geest in een gezond lichaam. 
Economisch denken staat hierbij samen met spiritualiteit voorop. Een bijzondere combinatie op het eerste gezicht, maar Kam zelf ziet het als iets heel logisch: "We hebben echt niet de pretentie dat we weten wat goed is voor mensen, dat mogen ze zelf bedenken met hun eigen wijsheid en spiritualiteit. Wel denken we dat we kunnen bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen. En dat doen we vooral door te investeren in vaak kleinschalige projecten in Afrika."
 
Dat 'economisch, maar toch menselijk' denken zie je ook terug achter de schermen van Mesics. "Nu is het budget van Mesics 1 tot 1,5 ton per jaar. Een derde van dit budget komt uit particuliere giften en twee derde uit vermogensfondsen waarvoor we projectaanvragen doen."
 

Door lokale partners komt het geld ook op de goede plek terecht

Over zijn liefde voor Afrika en de bijzondere mensen die hij daar heeft ontmoet door onder andere Mesics, schreef Kam het boek 'Illuminating Africa'. Het succes van Mesics draait volgens hem vooral om de schaal van de projecten en de contacten met lokale partners "We hebben een aantal betrouwbare partners die ons voeden met informatie over potentiële projecten. Zij zorgen ervoor dat het geld ook daar terecht komt waar het nodig is. Dat kan zijn voor de bouw van een school, het opzetten van en bakkerij of soms ook het verstrekken van microkredieten. Het lijkt misschien maar een druppel op de gloeiende plaat en dat is het ook, maar op individueel niveau kan dit natuurlijk een enorm verschil maken. Op deze manier hebben we de afgelopen decennia al heel veel mensen kunnen helpen en dat is ook wat waard."

Dat vindt niet alleen Kam, maar ook BAS Consultancy oprichter Peter Arensman. Hij is geïnteresseerd in deze rechtstreekse aanpak van Mesics. In 2002 las hij in het Financieele Dagblad (FD) een artikel over Kam en zijn activiteiten in Afrika. Sindsdien ondersteunt hij de initiatieven financieel en stelt hij zijn netwerk open voor fondsenwerving. "Dat is een prettige toevoeging en samenwerking," vindt Kam. "Zo kunnen we de kosten zo laag mogelijk houden - bijna op nul - want iedereen werkt onbezoldigd. En kunnen we de bedragen die worden gedoneerd daar naartoe sturen waar het echt nodig is én effect heeft."

Meer weten over Mesics?

Op de website van Mesics lees je meer over het ontstaan van de stichting en hun hun projecten. 

 

Meld je hier aan!