Finance is de belangrijkste schakel

08 mei 2024

 

In een concurrerende, snel ontwikkelende zakelijke wereld, moet je als organisatie snel kunnen schakelen. Weloverwogen beslissingen nemen kost tijd. Door betrouwbare, accurate en betere inzichten maak je in no-time een einde aan het manuele werk en verklein je de foutmarge ook nog eens. Dit alles is mogelijk door in te zetten op Business Intelligence (BI). De data consultants van BAS helpen jou aan effectieve data-oplossingen, zodat je jouw bedrijf toekomstbestendig maakt. Kevin Knaapen is 34 en al ruim 12 jaar als consultant bij BAS. Als Senior Financial Consultant heeft hij zich ontwikkeld tot BI-specialist. Kevin vertelt over zijn ervaringen in een reeks van drie artikelen. Dit is het derde artikel in de reeks, waarin Kevin terugblikt op zijn periode bij BMI en vertelt wat hij in zijn laatste maanden daar nog hoop te realiseren.

Het is alweer negen maanden geleden dat we Kevin voor het laatst spraken. Waar hij verwachtte na de Go Live de overstap naar een nieuwe opdrachtgever te maken, is de realiteit anders. “Mijn zichtbaarheid is sinds de Go Live enorm belangrijk geworden. De mensen werkten destijds net met onze systemen en daaruit kwamen learnings naar voren. Helaas is er sinds de livegang intern sprake van een onrustige situatie, aangezien het Verenigd Koninkrijk - waar ik intensief mee samenwerkte - de rem zetten op de beschikbare middelen. Dit had tot gevolg dat we lokaal nóg creatiever moesten gaan werken. De implementatie van de nieuwe werkwijze kan niet zomaar stopgezet worden, maar gezien de precaire situatie moest de aanvliegroute veranderd worden.”

Onverwachte reorganisatie
Voor de lokale organisatie was de implementatie van de door Kevin opgezette systemen uitdagend. “Lokaal vonden ze het lastig om de data te vertrouwen, waardoor er nauwelijks gebruik werd gemaakt van de dashboards. Van vorig jaar juli tot eind november heb ik ervoor gezorgd dat het vertrouwen datatechnisch gezien weer op peil was. In januari werden er beslissingen genomen om te gaan reorganiseren. Je kan je voorstellen dat het snijden in het personeelsbestand flinke gevolgen heeft voor de uitvoering van de opdracht.”

Gelukkig is Kevin zeer ervaren in zijn vak en liet hij zich niet tegenhouden door deze uitdagingen en weet hij in alles een leerpunt te ontdekken: "Ik heb toen wel met mijn vuist op de tafel geslagen en afgedwongen dat ik de rechten in handen moest krijgen om de systemen te creëren. Dit werd gelukkig goed opgepakt, waarna ik in korte tijd dashboards heb gebouwd. Zo werd er lokaal in elk geval aan de behoeften voldaan, ondanks het gebrek aan visie vanuit de internationale group.”

Het einde is in zicht
“Ik moet eerlijk toegeven dat dit voor mij een pittige leerschool is geweest. Mijn frustraties liepen soms hoog op en ik heb te lang gewacht met het heft in eigen handen nemen. Toen ik op een gegeven moment de gang van zaken kon accepteren, merkte ik ook dat ik niet alleen stond in dit verhaal. Het is niet elke dag een pretje geweest, maar dat hoeft ook niet. Ik heb er niet van wakker gelegen en heb geleerd om op realistische wijze de verwachtingen te temperen.”

Inmiddels heeft BMI Deloitte in de arm genomen om de zaken weer op gang te krijgen. Kevin zal de komende drie maanden nog voor BMI processen stroomlijnen en zijn learnings op papier zetten: “Momenteel worden alleen de urgente zaken opgepakt, dus we roeien met de riemen die we hebben. We maken ook weer gebruik van Excel; het lag niet in de lijn der verwachting, maar is momenteel toch een goede tool om snel medewerkers on track te krijgen.” Die laatste maanden knoop ik de losse eindjes aan elkaar en hoop ik op analytisch-technisch vlak alles op orde te krijgen. Het was een weg vol lessen en die neem ik allemaal mee naar mijn volgende opdrachtgever!”

Klaar om direct inzicht te krijgen?

BAS is gespecialiseerd in Data & Analytics en Finance met 25 jaar expertise. We bieden oplossingen voor uiteenlopende klanten, van de Corporate sector tot de Public Sector of Healthcare.

Dit doen we op verschillende manieren:

  • Capaciteit invulling (detachering);
  • Projectbasis;
  • Beheer van data oplossing (abbonementsvorm);
  • Verschillende (incompany)trainingen en workshops;


Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak kennis met Remy