Er is (veel) meer aandacht nodig voor de opleiding van financials

02 juni 2022

Opleidingen voor financials zijn nodig en vaak ook noodzakelijk. Tenminste, als je als financial mee wilt blijven doen in het snel veranderende werkveld. Hoe gaan financials en werkgevers hier het beste mee om?

Niet alleen voor digital natives

Caroline Olieroock-de la Fuente Saez is manager van BAS’ trainingspartner Creating Insights. Volgens haar ligt de focus vaak op jongere mensen als het gaat over opleidingen. “Op zich snap ik wel dat wel. De ‘digital native’ generatie is eerder geneigd om zich aan te melden voor bijvoorbeeld een training over een nieuwe software toepassing. Ondertussen wordt daardoor de kloof met de kennis en vaardigheden van de generaties voor hen wel steeds groter.” Olieroock-de la Fuente Saez maakt zich daar zorgen over, omdat het financiële werkveld zo verandert momenteel - zeker ook met digitale ontwikkelingen - dat je echt opleidingen en trainingen nodig hebt om daarbij aan te blijven sluiten.

Financials hebben meer nodig dan alleen cijfermatig inzicht

Trainingen en opleidingen voor financials gaan verder dan alleen de vakinhoud. “Het gaat niet meer alleen om herhaalcursussen over bijvoorbeeld wet- en regelgeving, maar echt over het leren van nieuwe skills,” vindt Olieroock-de la Fuente Saez. Power BI, maar ook Storytelling met data zijn voor financials erg belangrijk op dit moment. Een financieel verhaal komt pas echt over als je de cijfers in een rapport van veertig pagina’s kunt vertalen naar begrijpelijke visuals. “Dat was tien jaar geleden misschien nog wel anders, maar nu heb je dit soort kennis en vaardigheden echt nodig. Financials hebben meer nodig dan alleen cijfermatig inzicht en veel ervaring met Excel.”

Ook in de toekomst blijft het financiële werkveld zich ontwikkelen volgens Olieroock-de la Fuente Saez. “Werkgevers, of opleidingsmanagers moeten zich daarin blijven verdiepen. Er zijn zoveel nieuwe trainingen. De ‘traditionele’ cursussen als Prince2 projectmanagement zijn ondertussen alweer vervangen door zaken als Lean Six Sigma, Agile of Scrum. Deze methoden bieden ook weer nieuwe kennis en inzichten die je vooruit kunnen helpen als organisatie.”

Eerst een team, daarna opleidingsdoelen neerzetten

Dat bedrijven de laatste jaren soms wat minder aandacht hadden voor opleidingen en trainingen vindt ze wel begrijpelijk. “Mensen werkten voor het grootste deel vanuit huis, de focus lag vooral op alles draaiende houden. Ik denk dat veel bedrijven onder andere daardoor een opleidingsbudget hebben dat nauwelijks is gebruikt de afgelopen tijd.”

Voordat bedrijven hun financials continu op cursussen sturen is het volgens Olieroock-de la Fuente Saez ook zaak om eerst weer echt als team tot elkaar te komen. “Het is natuurlijk fijn om ook weer fysiek bij elkaar te zitten, maar het is ook een situatie waarin je beter kunt zien wat er nog ontbreekt in je team. Ga eerst maar eens kijken hoe je nu als team functioneert en op basis daarvan kun je de opleidingsdoelen dan vaststellen. Het aanbod, maar ook de vraag naar opleidingen zijn groot, dus stel dit niet te lang uit. Opleidingen voor financials zijn cruciaal om nu én in de toekomst de aansluiting op de markt te houden."

 

Behoefte aan een (incompany) opleiding of training? 

Creating Insights biedt opleidingstrajecten voor de professionals binnen uw organisatie. Ze helpen bij het up-to-date houden van kennis en het verbeteren van professionele vaardigheden. De focus ligt hierbij op de 3 kerngebieden Financiële Technologie en Innovatie, Leiderschap en Persoonlijke Ontwikkeling en Financiële Updates. 

Bekijk opleidingen

 

 

 

Meld je hier aan!