De eerste 2 jaar van consultant Kees-Jan zitten erop. Hij heeft 5 tips voor beginnende consultants

07 december 2022

In januari 2021 spraken we finance consultant Kees-Jan, die vertelde over zijn ervaringen als beginnend consultant. Kees-Jan zit op dit moment als GL Accountant bij Hivos in Den Haag. We vroegen hem of hij op basis van zijn ervaringen goede tips heeft voor beginnende consultants, nu zijn eerste twee jaar bij BAS er alweer op zitten. Kees Jan heeft 5 tips.


1. Zorg dat je de samenwerking opzoekt bij nieuwe opdrachten

Als ik ergens binnenkom voor een bepaalde opdracht, zoek ik altijd direct de samenwerking op. Door onmiddellijk aansluiting te zoeken bij collega’s en daar ook echt tijd en aandacht aan te besteden, wordt het veel makkelijker om samen te werken. Als consultant zijn jouw collega’s soms extern en soms ook niet, maar het is ontzettend belangrijk dat je een band opbouwt met de mensen om je heen. Zo kun je niet alleen op ze terugvallen als je ze inhoudelijk nodig hebt, maar het maakt je werk ook gewoon veel leuker.

2. Wees nieuwsgierig en vraag veel aan anderen, ook buiten jouw eigen vakgebied

Mijn belangrijkste tip is: wees vooral heel nieuwsgierig. Sta open voor anderen en vraag vooral veel aan jouw collega’s. Niet alleen aan jouw directe finance collega’s, maar ook mensen die andere vakgebieden hebben. Zo leer je om met een brede blik naar een organisatie te kijken. Bij mijn eerste opdracht bij VWS zat ik in een team met allerlei hoogopgeleide mensen uit verschillende hoeken, met allerlei soorten ervaring. Door te luisteren naar al die verschillende visies en door goed naar het grote plaatje te kijken, krijg je een veel bredere blik.

3. Houd goed contact met jouw accountmanager

Tijdens mijn opdrachten heb ik regelmatig contact met mijn accountmanager bij BAS Consultancy. Dat is heel prettig, want ik weet dat er altijd iemand is waar ik terecht kan. Jouw accountmanager kan je ook helpen als je tegen een uitdaging aanloopt die je niet kan overzien - en je bijvoorbeeld in contact brengen met een andere consultant die een soortgelijke situatie heeft meegemaakt. Zo voel je je altijd gesteund. Ook kun je via hem of haar aangeven welke kant je op zou willen ontwikkelen, zodat je ook altijd iemand hebt om daarover te sparren.

4. Denk goed na over jouw eigen groei en ontwikkeling

Bij BAS kun je allerlei trainingen en opleidingen volgen via het eigen opleidingshuis Creating Insights. Maar ook bij het aannemen van een nieuwe opdracht is het heel belangrijk om te kijken of een opdracht en het bedrijf bij je passen. Alleen als jij goed in je vel zit en stevig in je schoenen staat, kun je een goede consultant zijn en jezelf verder ontwikkelen.

5. Maak gebruik van alle kansen die voorbijkomen

Als consultant krijg ik de kans om bij veel bedrijven rond te kijken en ervaring op te doen. Ik begin binnenkort aan het derde onderdeel van de cursus Lean Six Sigma Green Belt, waarbij ik de kans krijg om nieuwe theorie te leren en direct toe te passen in een veranderproject bij mijn opdrachtgever. Maar kansen liggen ook vaak in de leuke contacten die je opdoet. Sinds kort ben ik ook onderdeel van een team binnen BAS, wat heel leuk is omdat je ook sociale activiteiten met elkaar kunt ondernemen. Laatst zijn wij bijvoorbeeld naar een escaperoom geweest; die contacten zijn heel waardevol. Ik denk dat als je gebruik maakt van alles wat er op je pad ligt als consultant, er een wereld voor je open ligt!

➡️ Wil jij werken als finance consultant bij BAS? 

Wil jij werken aan mooie opdrachten bij toonaangevende organisaties? Bij BAS krijg je alle ruimte en mogelijkheden om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Bekijk hier al onze vacatures in uiteenlopende vakgebieden binnen finance. Staat er geen passende vacature voor je bij? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met onze recruiter Nasneen om de mogelijkheden te bespreken.

 

Meld je hier aan!