Elisabeth en Remy werken met Business Intelligence

07 februari 2023


De toekomst voorspellen op basis van data wordt steeds normaler. Binnen het bedrijfsleven, en dus ook bij BAS,
wordt de rol van Business Intelligence daarom ook veel belangrijker. In deze blog vertellen Elisabeth van der Meijde en Remy de Bliek vanuit hun verschillende invalshoeken meer over dit groeiende vakgebied.

Maar eerst: wat is Business Intelligence?

Business Intelligence (BI) is het proces van verzamelen, analyseren en presenteren van gegevens ter ondersteuning van strategische besluitvorming. Hiervoor worden verschillende tools en technieken gebruikt om (bijvoorbeeld financiële) data te vertalen naar bruikbare inzichten. Deze inzichten kunnen organisaties helpen om trends te herkennen, patronen te ontdekken en toekomstige uitkomsten te voorspellen, die weer gebruikt kunnen worden om de prestaties te verbeteren en lange-termijndoelen te bereiken. BI kan worden toegepast op alle gebieden binnen het bedrijf, zoals bijvoorbeeld budgettering, prognoses, financiële verslaglegging en risicobeheer. 

Wat doet een consultant met Business Intelligence?

Een consultant kan Business Intelligence toepassen door gegevens met behulp van IT tools te analyseren en te interpreteren om zo aanbevelingen te geven aan een bedrijf of organisatie voor bijvoorbeeld kostenbesparingen of omzetgroei. Met accurate en tijdige financiële informatie kunnen bedrijven weloverwogen beslissingen nemen en concurrerend blijven in hun markt. De consultant kan hierbij veel verschillende soorten tools gebruiken, zoals datavisualisatie, datamining en statistische analyse. Daarnaast kan de consultant gebruik maken van externe marktgegevens en benchmarks om context en perspectief te geven aan de financiële prestaties van de organisatie. 

Elisabeth ging van de gezondheidszorg naar Business Intelligence

Elisabeth van der Meijde is Data Consultant bij BAS. Met een opleiding Gezondheidswetenschappen lijkt de stap naar Business Intelligence groot, maar Elisabeth legt uit hoe zij in haar huidige rol terecht is gekomen: “Na mijn studie Gezondheidswetenschappen met een bedrijfskundige afstudeerrichting, ben ik op de statistiekafdeling van het VUMC terechtgekomen om onderzoek te doen naar de effectiviteit van geneesmiddelen. Er was heel veel data beschikbaar, maar die werd niet goed opgeslagen en er werd niet veel mee gedaan. Ik heb daarom een model gemaakt waarin alles bij elkaar gebracht werd, en met behulp van een machine-learning model gekeken wat de beste oplossingen zijn voor patiënten. Hiervoor heb ik een soort dashboard opgeleverd. Van daaruit ben ik de BI ingerold. Ook in de Finance sector is heel veel data aanwezig, maar wordt deze nog niet altijd voldoende gebruikt om bijvoorbeeld voorspellingen te doen en kansen te bepalen.”

Oplossingen opleveren voor de lange termijn

Als consultant bij BAS heeft Elisabeth net een opdracht afgerond bij een verzekeringsmaatschappij. De opdrachtgever wilde graag beter weten hoe de markt er uit zag, om te kunnen bepalen waar de kansen in de markt liggen. Er was al heel veel data beschikbaar. Door deze te verzamelen, te koppelen aan de klantenbestanden en hier een dashboard voor op te zetten, kan er nu beter bepaald worden in welke markten de kansen liggen. Door de data in het dashboard up-to-date te houden, blijft de tool actueel en is dit iets waar de opdrachtgever nog jarenlang plezier van zal hebben. Elisabeth spreekt met veel enthousiasme over haar vakgebied: “Er is op dit moment heel veel vraag naar mensen die verstand hebben van data en informatica, en een beetje kunnen programmeren. De theorie van dit vak lijkt misschien op het eerste gezicht wat droog als je alleen naar de techniek kijkt, maar je kunt hele informatieve conclusies trekken die vanuit business gezien juist heel interessant zijn. Wat het verder zo leuk maakt is dat je niet een eenmalig rapport oplevert, maar een oplossing waar een opdrachtgever jarenlang en op elk moment profijt van heeft.” 

De potentie van data volgens Remy 


Remy de Bliek is Solutions Executive Data & Analytics bij BAS, en heeft Business Intelligence in zijn portefeuille. Ook hij kan veel interessante verhalen vertellen over Business Intelligence. Met een achtergrond in zowel Finance als Bedrijfskunde en een onderzoek op het gebied van innovatie, zag hij al vroeg de potentie van data. Het snijvlak van Finance en IT bood veel kansen om binnen BAS een business op te zetten op dit gebied. “Er zit nog zoveel ruimte in deze markt. We zien dat waar we in het begin eigenlijk overal op richtten, we nu veel gerichter aan het werk zijn. We zien waar de kansen liggen. Bij elke klant is namelijk wel iets te doen op het gebied van data en AI. Nederland is geen voorloper op dit gebied, en de bewustwording begint nu echt te groeien. Klanten zien dat er heel veel te winnen is.” Of het nu gaat om beter kunnen budgetteren, exacter kunnen voorspellen of beter om te kunnen gaan met wachtrijen, overal zijn modellen voor te programmeren waar bedrijven mee geholpen zijn. 

Business Intelligence binnen BAS: 3 specifieke gebieden

De tools op financieel gebied worden steeds beter, maar de menselijke input blijft daarin altijd essentieel om de data op de juiste manier te kunnen interpreteren. Een goed voorbeeld hiervan is de toeslagenaffaire, waar de modellen verkeerde voorspellingen deden, zonder dat die er uitgefilterd werden door mensen. Dan zijn de gevolgen, zoals in dat specifieke geval, soms niet te overzien. Om succesvol te zijn binnen Business Intelligence, heb je dus voldoende ervaring nodig om die informatie goed te kunnen plaatsen in de business context. Uit een poll van BAS bleek dat veel consultants al ervaring hebben met BI. Als jij ook consultant bent, heb je vaak al veel van de skills in huis om analyses te kunnen doen.

Bij BAS maken we onderscheid tussen 3 verschillende soorten consultants binnen Business Intelligence ▾

  1. Data Consultant Engineering: deze consultants houden zich bezig met de technische tak van BI waar hun taak is het koppelen, organiseren en ontsluiten van data, zodat anderen in de organisatie (of aan klantzijde) hier effectief gebruik van kunnen maken. Hiervoor is een technische achtergrond nodig, je moet bijvoorbeeld kennis hebben van databases, verschillende tools om data te ontsluiten en in staat zijn om scripts en algoritmes te ontwikkelen.
  2. Data Consultant Business Intelligence: dit zijn bijvoorbeeld data analisten, dataspecialisten en BI consultants. In deze tak gaat het er om analyses te maken op de business, waar consultants meestal al goed in zijn en de skills al voor in huis hebben. Een data analist verzamelt en analyseert bijvoorbeeld data voor bedrijven en organisaties, en kan vaak voortborduren op het werk van de engineer.
  3. Data Consultant Science: deze tak richt zich op het verkrijgen van inzichten door data. Hiervoor worden programmeervaardigheden en statistische kennis gebruikt om verbanden te leggen en inzichten te verkrijgen. Een Data Scientist houdt zich bezig met het hele proces, van data cleaning tot en met voorspellingen maken op basis van de data. Vaak heb je hiervoor wiskunde/statistiek nodig, gepaard met programmeervaardigheden en sectorkennis.

Wil jij ook werken als BI finance consultant bij BAS? 

Dan kun je werken aan mooie opdrachten bij toonaangevende organisaties. We denken vandaag de dag allemaal dat we al heel wat van data afweten, maar er is nog zóveel te ontdekken op dit gebied. Heb jij de skills in huis om je verder te kunnen ontwikkelen op dit gebied of ben jij al een Business Intelligence pro? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met onze recruiter Nasneen om de mogelijkheden te bespreken. Grote kans dat wij je kunnen matchen met een interessante opdrachtgever. Bekijk hier al onze vacatures in uiteenlopende vakgebieden binnen finance. 

 

Meld je hier aan!