Ben jij een financial met een internationale bril?

21 april 2022

NGO’s in de ontwikkelingssamenwerking bieden een mooie opstap als je als financial aan de slag wil in een internationale context. Je bouwt mee aan sterkere financiële organisaties op het zuidelijk halfrond.

Ga je als finance consultant aan de slag bij een internationale hulporganisatie? Dan werk je in opdracht van het hoofdkantoor in Nederland, maar zet je je ook in voor de ‘hubs’, de zuidelijke filialen van zo’n organisatie. De financiële verantwoording gaat om een baten- en lastenrekening van miljoenen. Met die miljoenen aan donorgeld kunnen de organisaties projecten in ontwikkelingslanden uitvoeren. De uitdaging is om grip te hebben op de huishoudboekjes van de hubs van de organisatie, de vestigingen in Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen.

Als de hub in Jakarta een factuur wel inboekt maar niet betaalt, loopt de financiële huishouding scheef. Daar kom je in Den Haag dan wel achter, maar als financial met kennis van zaken kun je beter de hubs zo toerusten dat het meteen goed gaat. Door te investeren in capaciteitsopbouw. Als financial en consultant bij BAS kun je daar een belangrijke bijdrage in hebben. Juist door hubs van goed administratief gereedschap te voorzien.

Organisaties sterker maken

Goede mensen inzetten op de financiën zien NGO’s nog wel eens voornamelijk als een kostenpost, er is soms relatief weinig ruimte voor. Gelukkig zien ze wel steeds vaker in dat wij als finance consultants van BAS de intentie hebben om organisaties sterker te maken, ook in de het zuidelijke deel van de wereld. We zetten stevig in op capacity strenghtening. Dat is dé manier om landen minder afhankelijk te maken van ontwikkelingswerk, doordat ze op eigen benen leren staan. BAS wil daar een voorloper in zijn. We zijn toegerust om klanten te versterken en slagen erin ook administraties in ontwikkelingslanden waterdicht te maken.

Enkele van onze finance consultants zijn werkzaam bij hulporganisaties met hubs tot in tien verschillende landen. Dat levert ze veel op in denken en doen. Uiteindelijk gaat het om het rapporteren, budgetteren, uitvoeren van audits. Dat is allemaal rationeel. Maar alles krijgt meer schwung door het werken met mensen in een andere cultuur. Dat je bijdraagt aan armoedebestrijding, duurzaamheid en het bevorderen van mensenrechten helpt uiteraard mee. Zo draag je als consultant een steentje bij aan het verbeteren van de wereld.

Evenwichtige partners

Als finance consultant krijg je op deze manier een diversiteit aan landen en culturen mee. Dat maakt het erg leuk werk. In deze opdrachten willen we evenwichtige partners zijn. Onze ervaring is dat medewerkers in de hubs capaciteitsopbouw ook omarmen. In de samenwerking leer je wat het best bij een gesprekspartner past. Dus ben je een financial met een internationale bril? Wil je nieuwe ervaringen opdoen en je inzetten voor een mooiere wereld? Bij BAS krijg je hiervoor alle ruimte en mogelijkheden.

 

Meld je hier aan!