“Ben je als finance consultant in de zorg vooral bezig met opruimen?”

13 oktober 2021

Consultant Bjorn van Dam vertelde al over het vooroordeel dat je als finance consultant veel te generieke werkervaring hebt om nog écht carrière te kunnen maken (een vooroordeel dat in het geval van Bjorn niet aan de orde is). Al pratende kwam Bjorn terecht bij het vooroordeel dat je als finance consultant, zeker als je in de zorg werkt, alleen maar bezig bent met ‘de boel opruimen’.

Dit vooroordeel leggen we voor aan Eric Verschoor, hij is financieel consultant via BAS Consultancy en momenteel werkzaam als senior financial controller bij GGZ De Viersprong. Hij vertelt graag over zijn werk dat veel meer inhoudt dan alleen ‘de boel netjes maken’:

Wat zijn de vooroordelen waar finance consultants (in de zorg) mee te maken hebben? En zit er misschien wel een kern van waarheid in, of slaan mensen de plank volledig mis? Zij die het kúnnen weten, de consultants zelf, vertellen hoe het is om voor BAS te werken als finance consultant.

Eric Verschoor vertelt over het vooroordeel dat je als finance consultant in de zorg alleen maar bezig bent met opruimen

“Eén ding is zeker als je kiest voor een opdracht bij een zorginstelling: er is werk aan de winkel. Dat is ook logisch, want heel veel dynamischer dan in de zorg wordt de finance denk ik niet.”

“De financiële kolom van zorginstellingen is complex en ja, er verandert regelmatig iets in bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Dat betekent overigens niet dat je als finance consultant in de zorg alleen wordt ingezet om achterstanden weg te werken.

Kaders zelf inkleuren

“Wat veel mensen niet verwachten is dat er ontzettend veel ruimte is om je eigen koers en inhoud te bepalen als finance professional. De kaders van wet- en regelgeving kun je namelijk zelf inkleuren en als je dit snapt, dan zit je als finance consultant in de zorg op de juiste plek.”

“Elke dag weer kun je jezelf verrijken met nieuwe kennis en ervaring in de zorg. Het interessante van het consultancywerk bij BAS is dat ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Zo leer je vanuit verschillende invalshoeken naar een situatie te kijken. Dus als je mij vraagt of ik het gevoel heb dat ik alleen maar aan het opruimen ben als finance consultant in de zorg, dan is mijn antwoord volmondig ‘nee´. Het is wel een andere dynamiek dan in het bedrijfsleven, maar dat maakt het ook zo interessant”

Kansen in de zorg

“Als ik alles zo bij elkaar optel, is het wel jammer dat niet meer financials geïnteresseerd zijn in de zorg. Dus laat ik daar eens een lans voor breken. In een zorginstelling is de financiële kolom echt iets heel bijzonders. Je hebt hier te maken met vakmensen op medisch gebied en het is enorm belangrijk dat financials en medici kennis met elkaar uitwisselen. Hiërarchie is minder aanwezig in de zorg, voor mijn gevoel is er ook meer een gemeenschappelijk doel dan bij sommige commerciële bedrijven.”

“Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je werk als finance consultant bij een zorginstelling een maatschappelijke invulling heeft. Als je op locatie bij een zorginstelling werkt, zie je direct voor wie je het doet en dat is ook heel prettig. Kortom, er liggen nog enorm veel kansen voor financials en ik kan het werk als finance consultant in de zorg dan ook van harte aanbevelen.”

Meld je hier aan!