Case

Jaarrekening opmaken als integraal onderdeel van het team bij de Viersprong

Jeugdzorg-rode-cijfers-BAS-Consultancy
Over de organisatie

De Viersprong

De Viersprong is een hoogspecialistische GGZ-instelling met een focus op mensen met ernstige problemen op het gebied van persoonlijkheid, gedrag en gezin. De Viersprong biedt effectieve behandelingen voor volwassenen en jongeren, in een groot deel van Nederland. De persoonlijke benadering werkt onderscheidend, waarbij er altijd tijd en een luisterend oor is voor de cliënten, ongeacht de complexiteit van de problemen. De Viersprong is toegewijd aan innovatie en ontwikkelt voortdurend doelmatige behandelmethoden door wetenschappelijk onderzoek. De Viersprong heeft het keurmerk TOPGGz Erkend, wat het streven naar kwaliteit en effectiviteit onderstreept.

De grote uitdaging

Optimalisatie van de jaarrekening

Innovatie en efficiëntie is op alle vlakken van de organisatie cruciaal en daarom is Senior Consultant Mounir Lakbir sinds negen maanden bij de GGZ-organisatie actief als interim Senior Controller. Finance Manager Sibel Yildiz-Demirci had door het vertrek van een vaste medewerker behoefte aan tijdelijke ondersteuning bij het opmaken van de jaarrekening. Inefficiëntie in het proces zorgde sinds jaren voor hogere kosten en spanning bij het behalen van deadlines. Mounir is ingezet om het jaarrekeningtraject in zijn geheel uit te voeren maar ook het volledige proces opnieuw in te richten. Mounir: “De jaarrekening is al gauw een taak voor de financiële afdeling. Bij de Viersprong wordt de taak nu breed gedragen, want het hele team is betrokken en iedereen heeft zijn eigen aandeel in het proces.” Mounir functioneert tijdens dit proces als de vertaler tussen de organisatie en de accountant, zodat het complete plaatje wordt overzien en iedereen betrokken blijft bij de veranderingen.

Dit ga je doen als aInterim Business consultant
BAS-Consultancy-sector-finance-header
Het werk van Finance Consultant Mounir

Alleen ga je sneller, maar samen bereik je meer

Mounir startte eind vorig jaar met het inventariseren van de situatie bij de organisatie. “Mounir is vasthoudend en houdt altijd zijn einddoel voor ogen. Hij weet waar hij naartoe wil, maar ook hoe hij er moet komen. Door draagvlak te creëren en mensen mee te nemen in het proces, komt hij waar hij wil zijn; met of zonder weerstand.” Mounir benadrukt dat een helikopterview hierbij essentieel is: “Ik kijk naar wat er goed gaat, wat er niet goed gaat, neem de processen onder de loep en beoordeel de impact op de financiële data. Hoe zien de rapportages, winstrekening en balans er nu uit en welke kant willen we op?”. Vervolgens heb ik de diverse componenten van de jaarrekening toegewezen aan de medewerkers binnen het team “Door de mensen te begeleiden wanneer ze vastlopen in de uitvoering, kan door samenwerking een efficiënt proces worden opgezet. Uiteraard moet ik daarbij ook de vooraf opgestelde planning monitoren en indien nodig zaken bijstellen.

whitepaper

Business Intelligence

Business Intelligence is voor een ieder toegankelijk, ook als je een kleinere partij met een wat krapper budget bent. Dit wordt mogelijk gemaakt door tal van betaalbare oplossingen. In de whitepaper 'Business Intelligence' lees je wat de mogelijkheden zijn binnen BI en waarom financials er niet zonder kunnen.

Download mockup-business-intelligence-002
interim financial- of IT-auditoropdrachten-1
Resultaat

Integraal onderdeel van de organisatie

De werkzaamheden van Mounir en het team van de Viersprong hebben geleid tot mooie resultaten. Er is awareness gecreëerd bij de verschillende afdelingen, waarbij een ieder zich bewust is geworden van zijn of haar rol en wat de prioriteiten zijn. Daarbij is het werken aan de jaarrekening nu een integraal onderdeel van de werkzaamheden geworden. “De jaarrekening an sich is echt de basis, maar het jaarverslag wat we erbij hebben opgeleverd is meer dan professioneel. Kwalitatief gezien doen we dit jaar niet onder voor de grootste ggz-instellingen. Door het optimaliseren van dit proces, heeft de organisatie ook veel andere inzichten gekregen. De omzetbepaling is accurater en de vertaalslag naar de balansposities is helderder; een zuivere methodiek met betere analyses tot gevolg. De Viersprong kan nu moeiteloos verantwoorden dat het geld rechtmatig en aan de juiste doeleinden wordt besteed, precies zoals de stakeholders het graag zien.” Voor Mounir zit het werk bij de Viersprong er nog niet op, want Sibel heeft hem gevraagd nog een vervolgopdracht uit te voeren: “Voor een interim professional is dit best een lange opdracht, maar zijn visie en ervaring is wat onze organisatie nu nodig heeft. Onze vaste mensen zijn al aan hem gewend geraakt de afgelopen maanden, dus hij is de perfecte optie om ons door deze optimalisatieslag te loodsen.”

 

Afspraak maken

Hoe kunnen we je helpen?

Onze BAS’ers (zoals Mounir) helpen zorginstellingen hun bedrijfsvoering te optimaliseren en duurzaam te versterken zodoende het primair proces nog beter te kunnen ondersteunen. BAS Consultancy is de partner voor de bedrijfsvoering in de zorg. Of het nu gaat om zorgcontrol, accounting, business control, audit & compliance, business intelligence of CSR-reporting, onze BAS’ers beschikken over die vaardigheden die nodig zijn om de vele uitdagingen die de zorg kent aan te kunnen gaan. Plan een afspraak voor meer informatie, onze accountmanagers luisteren graag naar wat jou drijft en wat jouw behoefte is.

Maak een afspraak
Hoe kunnen we je helpen als betrokken partner?

BAS Consultancy
Benoordenhoutseweg 43
2596 BC Den Haag

+31 070 312 20 80
info@basconsultancy.nl