Case

Een moderniseringsslag bij de PThU (Protestantse Theologische Universiteit)

Close up of a bookshelf in library
Over de organisatie

Protestantse Theologische Universiteit (PThU)

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) is een van de vier levensbeschouwelijke universiteiten in Nederland én een van de kleinste universiteiten van Nederland. Met nationaal en internationaal hooggekwalificeerd onderzoek zoekt de universiteit antwoorden op de actuele en tijdloze vragen van kerk, academie en de samenleving. Dat doet de PThU samen met diverse binnen- en buitenlandse universiteiten, wetenschappelijke instituten en kerken. Deze theologische kennis en ervaring zetten zij in om kerk, wetenschap en samenleving te inspireren en te vernieuwen. 

De grote uitdaging

In twee maanden tijd een heel nieuw administratiesysteem

Een organisatie die teruggaat tot halverwege de negentiende eeuw en de implementatie van een heel nieuw financieel systeem zijn de bijzondere ingrediënten van deze uitdagende business case. Maar er is één speciaal ingrediënt wat er voor zorgt dat deze BAS Consultancy business case ook een groot succes is: vertrouwen.

Dit ga je doen als aInterim Business consultant
Rebecca gecentreerd
Het werk van Finance Consultant Rebecca

De financiële administratie moderniseren

De opdracht die BAS finance consultant Rebecca Oomes (32) meekrijgt is naast interessant ook bijzonder uitdagend: “De vraag waar deze opdracht mee begon was vooral om de financiële administratie te moderniseren. Geen eenvoudige uitdaging voor een boekhouding die letterlijk eeuwen teruggaat.” De interesse van Rebecca is gewekt en met veel enthousiasme en energie pakt ze de opdracht met beide handen aan.

Bij de PThU ontmoet Rebecca de doorgewinterde senior controller Kasper Riezebos (30). Rebecca en Kasper hebben direct een functionele klik: “We zagen allebei dat er ontzettend veel werk aan de winkel was en liepen daar ook allebei warm voor,” vertelt Rebecca. “Dat maakte dan ook dat we al heel snel een nogal ambitieus plan opstelden om de hele administratie van de PThU in één keer over te zetten.”

whitepaper

Business Intelligence

Business Intelligence is voor een ieder toegankelijk, ook als je een kleinere partij met een wat krapper budget bent. Dit wordt mogelijk gemaakt door tal van betaalbare oplossingen. In de whitepaper 'Business Intelligence' lees je wat de mogelijkheden zijn binnen BI en waarom financials er niet zonder kunnen.

Download mockup-business-intelligence-002
Het proces

Parallel aan de administratie aan de slag met ontwikkelen

Kasper haakt daar enthousiast op in: “Nu ja, dat overzetten hebben we pas later echt gedaan. We zijn eigenlijk parallel aan de bestaande administratie begonnen met een heel nieuw systeem dat voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Best bijzonder voor een administratie die zo ver teruggaat. Eigenlijk was een heel nieuw systeem de enige optie, maar ook een grote stap.” Rebecca en Kasper gaan samen aan de slag om het nieuwe systeem op te zetten én in te richten. “Dat harde werken en doorgaan zit gewoon in me,” vertelt Rebecca enthousiast. “Ik wil de financiële organisatie van mijn opdrachtgevers gewoon beter achterlaten dan ik die aantref.”

Beter inzicht in data
interim financial- of IT-auditoropdrachten-1
Resultaat

Een heel nieuw financieel systeem

In dit geval betekent ‘het beter achterlaten’ de introductie van een heel nieuw financieel systeem bij de PThU. Dat is meestal niet iets waar opdrachtgevers zomaar warm voor lopen. Grote veranderingen in de financiële organisatie kosten vaak veel tijd en mensen zijn niet altijd makkelijk te overtuigen dat een nieuw systeem ook echt beter is. Maar de opdrachtgevers van de PThU geven Rebecca en Kasper het volledige vertrouwen.

 

Het belangrijkste ingrediënt

Vertrouwen, hard werken en een beetje lef

En precies dat vertrouwen is volgens Rebecca het belangrijkste ingrediënt om een opdracht ook echt succesvol af te ronden. “Kasper en ik zijn allebei jong, maar ook al relatief ervaren. Allebei hebben we een iets andere achtergrond, waardoor we elkaar goed aanvullen. We leerden al heel snel dat we op elkaar kunnen vertrouwen én bouwen. Dat bleef niet ongezien, want de opdrachtgevers van de PThU hebben ons ook alle vertrouwen gegeven. Dit en de oprechte steun en warmte vanuit de opdrachtgevers waar we mee samenwerken, maken dat we zo’n ambitieus project in slechts drie maanden tijd konden neerzetten.”

Interim specialisten voor control en compliance-1
Afspraak maken

Hoe kunnen we je helpen?

Als betrokken partner helpt BAS Consultancy organisaties om het beste uit hun financiële bedrijfsvoering te halen. Dit doen we door met de kennis en capaciteit van onze interim financials blijvende waarde te creëren. Van business controllers tot financial controllers en auditors: onze consultants beschikken over sectorspecifieke kennis en kennen de financiële uitdagingen van nu en de toekomst. Meer weten over wat de specialisten van BAS Consultancy voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Maak een afspraak
Hoe kunnen we je helpen als betrokken partner?

BAS Consultancy
Benoordenhoutseweg 43
2596 BC Den Haag

+31 070 312 20 80
info@basconsultancy.nl