Case

De Onderzoeksraad: vervanging van de Business Controller

Finance-control-BAS-consultancy
Over de organisatie

De Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een cruciale instantie in Nederland die zich inzet voor het bevorderen van de veiligheid binnen diverse sectoren. In een wereld waar absolute veiligheid een illusie is, streeft de Raad ernaar om door middel van grondig onderzoek bij te dragen aan het voorkomen van ongevallen en rampen. Deze onafhankelijke entiteit duikt diep in de oorzaken van voorvallen, niet om schuldigen aan te wijzen, maar om te leren en aanbevelingen te doen ter verbetering. Of het nu gaat om incidenten in de luchtvaart, de bouw of de gezondheidszorg; de Onderzoeksraad is erop gericht om structurele veiligheidstekorten en bestuurlijke processen die de veiligheid beïnvloeden te identificeren. Door hun brede bevoegdheid en samenwerking op internationaal niveau, speelt de Raad een onmisbare rol in het streven naar een veiliger Nederland.

De grote uitdaging

Vervangen van de vertrekkende Business Controller

De Onderzoeksraad is een kleine organisatie met rechtspersoonlijkheid. Voor de kleinschalige organisatie met ongeveer 80 medewerkers is de financiële bedrijfsvoering best een grote uitdaging. Normaliter zijn een vaste financieel medewerker en een Business Controller verantwoordelijk voor de financiële taken, maar afgelopen jaar besloot laatstgenoemde te vertrekken. Richard Wiggers, Hoofd Bedrijfsvoering, ging op zoek naar vervanging. In de huidige krappe arbeidsmarkt liggen de Controllers niet voor het oprapen, maar gelukkig kwam hij snel uit bij BAS Consultancy. "Ik kende Marit (Business Unit Manager) uit een grijs verleden, dus ik pakte de telefoon en besloot een gokje te wagen. Consultant Rico Borst had net een opdracht afgerond en kon ons eigenlijk per direct uit de brand helpen." Rico startte vrijwel direct bij ons en kon nog net drie dagen samenwerken met de vertrekkende Business Controller. "Hij is enorm flexibel en fijn in de omgang, waardoor er sprake was van een vliegende start. Toen we toe waren aan de jaarafsluiting zat hij hier net twee maanden, maar we hadden allemaal het gevoel alsof hij er altijd al was."

in-control
Teacher with young people in computing class
Werkzaamheden

De brug tussen data en het management

In de eerste instantie werd Rico ingeschakeld om de reguliere financiële taken uit te voeren: "Vanwege de kleinschalige organisatie komt het veelal neer op de dagdagelijkse taken, zoals maandafsluitingen, rapportages en het managementteam informeren, en het begeleidingen van de financieel medewerker. Maar omdat Rico het zo snel in onder de knie had, hebben we samen gekeken naar wat er nog meer mogelijk was." De BAS'er volgende een cursus Power BI en maakte het zich eigen. "Voor ons was Power BI compleet nieuw, maar we vertrouwen Rico deze ontwikkelingen volledig toe. Waar we voorheen nog wel eens moesten gissen naar de doorlooptijden en de juiste data, gaan we nu als een speer op de nieuwe grafiekjes en rapportages. We hebben inzicht in de cijfers en kunnen erop vertrouwen dat de data volledig op orde is."

whitepaper

Business Intelligence

Business Intelligence is voor een ieder toegankelijk, ook als je een kleinere partij met een wat krapper budget bent. Dit wordt mogelijk gemaakt door tal van betaalbare oplossingen. In de whitepaper 'Business Intelligence' lees je wat de mogelijkheden zijn binnen BI en waarom financials er niet zonder kunnen.

Download mockup-business-intelligence-002
interim financial- of IT-auditoropdrachten-1
Resultaat

Voordeel van externe inhuur

"Rico heeft echt zijn sporen verdiend bij ons. Ik kijk nu samen met hem hoe we zijn opdracht uitdagend kunnen houden totdat het voor hem tijd is om verder te gaan. Dankzij zijn goede werk het afgelopen jaar, zijn we nu veel minder tijd kwijt aan het jaarafluitingsproces", aldus Richard. Veel mensen hebben het idee dat je met externe inhuur vaak minder goed af bent, maar De Onderzoeksraad denkt dat het tegenovergestelde hier wel bewezen is. "Het was mijn verwachting dat we maximaal bij zouden blijven met ons werk. Dat we zelfs nieuwe processen hebben opgezet en power BI hebben geïmplementeerd, dat is werkelijk waar fantastisch."

Afspraak maken

Hoe kunnen we je helpen?

Als betrokken partner helpt BAS Consultancy organisaties om het beste uit hun financiële bedrijfsvoering te halen. Dit doen we door met de kennis en capaciteit van onze interim financials blijvende waarde te creëren. Van business controllers tot financial controllers en auditors: onze consultants beschikken over sectorspecifieke kennis en kennen de financiële uitdagingen van nu en de toekomst. Meer weten over wat de specialisten van BAS Consultancy voor jouw organisatie kunnen betekenen?.

Maak een afspraak
Hoe kunnen we je helpen als betrokken partner?

BAS Consultancy
Benoordenhoutseweg 43
2596 BC Den Haag

+31 070 312 20 80
info@basconsultancy.nl