case

Fiberklaar: Supersnelle glasvezelverbindingen voor miljoenen Vlamingen

fiberklaar-bas-consultancy

Fiberklaar

Fiberklaar is een joint venture tussen Proximus, het grootste telecommunicatiebedrijf van België en EQT. Dit investeringsbedrijf met een focus op digitale infrastructuur legde al glasvezelnetwerken aan in onder meer Frankrijk, Scandinavië, Duitsland en Nederland (DELTA Fiber). Het is de missie van Fiberklaar om de komende tijd in Vlaanderen 1,5 miljoen huishoudens aan een snelle glasvezelverbinding te helpen. Om mee te helpen Fiberklaar in België op te zetten, werd BAS Consultancy ingeschakeld.

Uitdaging

Vanuit het niets een nieuw bedrijf opbouwen

Het was geen toeval dat Fiberklaar bij BAS uitkwam. Consultant Brady van der Well werkte eerder al samen met mede-eigenaar EQT toen hij vanuit BAS bij de Nederlandse glasvezelexploitant DELTA Fiber was ondergebracht. Vanuit die klus was Brady bekend met de verschillende processen die ook bij Fiberklaar zouden worden ingezet. Omdat het bedrijf helemaal vanaf het begin werd opgebouwd was er elke maand wel een nieuwe uitdaging, vertelt Brady. “Ik ben bijvoorbeeld begonnen met de implementatie van het boekhoudpakket, en daarna was het tijdschrijfprogramma aan de beurt. Zodra het bedrijf live ging, waren er weer andere processen waarmee we aan de slag moesten.”

fiberklaar-glasvezelverbinding
roadmap-fiberklaar-glasvezel-verbinding
Aanpak

Roadmap met duidelijke deadlines

De aandeelhoudersovereenkomst waarmee de plannen voor Fiberklaar zwart op wit kwamen te staan, werd eind december 2020 ondertekend. Daarna was er meteen een harde deadline: eind maart 2021 moesten alle systemen actief zijn. Aan Brady de taak om een roadmap op te stellen zodat het voor alle betrokkenen – van MT-leden en aandeelhouders tot IT’ers en andere werknemers – duidelijk was wat er gedaan moest worden. En vooral: wat daarbij de belangrijkste prioriteiten waren. Door met duidelijke deadlines te werken, zorgde Brady ervoor dat iedereen in het proces op elk moment wist waar ze aan toe waren. Die werkzaamheden vonden in eerste instantie vanuit Nederland plaats, waar het kantoor van DELTA Fiber als tijdelijk onderkomen fungeerde. Sinds september heeft Fiberklaar een eigen kantoor in Gent.

whitepaper

Sustainability Reporting

Sustainability reporting zorgt voor een transparante verantwoording van de wijze waarop je organisatie bijdraagt aan een duurzame wereld. Maar hoe maak je écht het verschil? In deze whitepaper geven we antwoord op de belangrijkste vragen rondom duurzaamheidsverslagen.

Download mockup-sustainability-reporting-002
Resultaten

Tienduizenden huishoudens tegelijk

Fiberklaar is inmiddels al enkele maanden actief en de schop is al in meerdere gemeentes in de grond. Een mooi resultaat, vindt Brady. “Je begint met een idee en ziet nu dat de organisatie staat. Dat je dat in zo’n korte tijd met een beperkt aantal mensen voor elkaar hebt gekregen, is mooi om te zien.” Richting het einde van het kalenderjaar is de interimcontrole vanuit de accountants bezig, zij lichten alle opgezette processen door. Brady houdt zich momenteel vooral bezig met operationele werkzaamheden op het gebied van accounting en control

fiberklaar-werving-personeel
enthousiasmeren
Belangrijkste les

Unieke opdracht

Brady vertelt er ontzettend trots op te zijn dat hij deze opdracht heeft mogen doen. “Het komt niet vaak voor dat je aan het begin van je carrière zo’n kans krijgt: om met zulke grote partijen uit het niets iets op te bouwen. Dat is wel echt uniek.” De belangrijkste les die hij bij Fiberklaar opdeed? “Zeker bij een project van deze omvang heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om goede planningen te maken. De organisatie stuurde er heel sterk op om meteen in het begin goed vast te leggen wanneer wat gedaan moest worden en welke taak daarbij prioriteit had. Je merkt dan echt: als je daar goed strak op blijft werken, lopen de processen veel soepeler. Dat was erg leerzaam om te zien.”

Afspraak maken

Hoe kunnen we je helpen?

Als betrokken partner helpt BAS Consultancy organisaties om het beste uit hun financiële bedrijfsvoering te halen. Dit doen we door met de kennis en capaciteit van onze interim financials blijvende waarde te creëren. Van business controllers tot financial controllers en auditors: onze consultants beschikken over sectorspecifieke kennis en kennen de financiële uitdagingen van nu en de toekomst. Meer weten over wat de specialisten van BAS Consultancy voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Maak een afspraak
Hoe kunnen we je helpen als betrokken partner

BAS Consultancy
Benoordenhoutseweg 43
2596 BC Den Haag

+31 070 312 20 80
info@basconsultancy.nl