Virtuele verpleegafdeling slecht schotten in de zorg

17 juni 2019

Kwetsbare patiënten thuis behandelen in plaats van in het ziekenhuis door de digitale integratie van ziekenhuis, eerste lijn en thuiszorg, dat is de kern van een baanbrekend nieuw initiatief van Olvg, Cordaan en Zilveren Kruis. De drie partijen presenteerden tijdens de HIMSS Helsinki de contouren van de eerste gezamenlijke ‘virtuele verpleegafdeling’ in Nederland.

“We kijken als zorgverleners allemaal naar dezelfde patiënt, maar met een verschillende blik”, licht directeur Monique Slee van Cordaan de achtergrond van de Virtual Ward-plannen toe. “De eerste, tweede lijn en thuiszorg zijn verschillende werelden, waar ook weer verschillende talen worden gesproken. Ik heb me als dokter geregeld geschaamd als ik zag hoe patiënten daarin de weg kwijt raakten.”

Schotten

De virtuele integratie van verschillende disciplines moet een einde aan deze situatie maken. Doordat binnen de virtual ward schotten tussen de verschillende sectoren geslecht zijn, hoeft de patiënt niet telkens opnieuw zijn verhaal te doen of hernieuwde diagnostische procedures te doorlopen. Bovendien blijft de patiënt verschoond van tegenstrijdige adviezen. Dit alles moet niet alleen leiden tot een betere patiëntbeleving, maar via individuele zorg op maat ook tot betere uitkomsten.  

Bron: Skipr.nl

Meld je hier aan!