Verduurzaming financieel onmogelijk voor corporaties

03 oktober 2018

Woningcorporaties kunnen het financieel niet aan om hun woningen in 2030 zodanig aan te passen dat ze gemiddeld energielabel A hebben. Dat staat in een nieuw rapport van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Ambitieuze scenario’s

De conclusie betekent een tegenvaller voor politici in Den Haag, die alleen al wegens het Klimaatakkoord soms erg ambitieuze scenario’s voor ogen hebben. Het WSW, dat beoordeelt of investeringen die corporaties willen doen financieel verantwoord zijn, rekende uit dat alle corporaties samen de komende vijf jaar 6,9 miljard extra moeten lenen als ze in 2030 gemiddeld op energielabel A willen zitten. Voor 55 corporaties zijn de benodigde extra investeringen niet haalbaar. Bij 27 corporaties is het zelfs de vraag of zij de investeringen die zij al gepland hebben in verduurzaming kunnen waarmaken.

Gasloos

Uit het onderzoek blijkt ook dat het voor 164 corporaties financieel onmogelijk is om tot 2030 investeringen te doen zodat hun woningen in 2050 gasloos zijn.

Halvering verhuurderheffing

Corporatiekoepel Aedes hamert er al langer op dat corporaties meer geld nodig hebben en ziet dat in dit rapport nogmaals onderstreept. ‘In de gesprekken over het Klimaatakkoord heeft Aedes aangedrongen op halvering van de verhuurderheffing. Het WSW bevestigt dat deze ingreep in de belastingdruk investeringen in verduurzaming mogelijk maakt’, reageert de organisatie. Daarbij benadrukt Aedes dat het principieel geen optie is om de verduurzaming van sociale huurwoningen te betalen over de rug van huurders. (ANP)

Meld je hier aan!