Uiterst kritische vragen uitstel beslagvrije voet

07 januari 2019

Bij de belastingdienst en het UWV is veel te lichtvaardig omgegaan met de inmiddels uitgestelde implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, impliceren CDA-Tweede Kamerleden René Peters en Pieter Omtzigt. Zij willen weten waarom de alarmerende resultaten van een uitvoeringstoets door de Belastingdienst van afgelopen juni niet met de Kamer zijn gedeeld.

Geautomatiseerde uitwisseling gegevens

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) maakte in november vorig jaar bekend dat de nieuwe beslagvrije voet niet, zoals gepland, per 2019 kan ingaan maar waarschijnlijk pas in 2021. Oorzaak daarvoor zou zijn dat betrokken instanties nog niet geautomatiseerd gegevens kunnen uitwisselen. De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet moet er voor zorgen dat schuldenaren vaker een wettelijk bepaalde hoeveelheid inkomen overhouden om van te leven. De beslagvrije voet wordt momenteel nog niet altijd door overheden gerespecteerd.

Optimisme ver te zoeken

Peters en Omtzigt wijzen er in hun vragen aan staatssecretarissen Menno Snel (Financiën, D66) en Tamara van Ark op dat de Belastingdienst in december 2016 nog erg optimistisch was in een uitvoeringstoets bij het oorspronkelijke wetsvoorstel. Wat de fiscus betrof, kon de nieuwe beslagvrije voet al per 2018 ingaan. Dat optimisme zou ver te zoeken zijn geweest in de resultaten van een recentere uitvoeringstoets over het Besluit beslagvrije voet die Van Ark in juni van de Belastingdienst ontving. Peters en Omtzigt willen weten waarom die resultaten niet conform beleid zijn gepubliceerd en vragen de staatssecretarissen om de uitvoeringstoets alsnog naar de Kamer te sturen.

Tekst en uitleg tussentijdse ontwikkelingen

De Kamerleden vragen daarnaast of de eerste uitvoeringstoets uit 2016 is geëvalueerd en hoe de veel te rooskleurige uitkomsten van die toets tot stand zijn gekomen. Met betrekking tot de uitvoeringstoetsen door het UWV willen de CDA’ers hetzelfde weten. Staatssecretaris Snel, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, krijgt ook de vraag om tekst en uitleg te geven over de tussentijdse ontwikkelingen bij de Belastingdienst die ervoor hebben gezorgd dat de invoering van de nieuwe beslagvrije voet twee jaar extra in beslag neemt. 

Waarschuwing Nationale Ombudsman

Peters en Omtzigt wijzen de staatssecretarissen er op dat de toenmalige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in 2013 al waarschuwde dat overheden de beslagvrije voet regelmatig niet respecteren en dat het huidige kabinet in het regeerakkoord heeft beloofd onnodige vergroting van schulden te voorkomen. Zij verzoeken de staatssecretarissen er voor te zorgen dat mensen die met inkomensbeslag te maken hebben vanaf dit jaar een begrijpelijke berekening met uitleg en advies toegestuurd krijgen. Daarnaast willen Peters en Omtzigt dat overheidsdiensten de bestaande beslagvrije voet met terugwerkende kracht gaan respecteren, en dat overheden enkel bankbeslag toepassen als zij er zo goed als zeker van zijn dat de beslagvrije voet wordt gerespecteerd.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Meld je hier aan!