Beursvennootschappen krijgen bedenktijd

10 december 2018

Het bestuur van een Nederlandse beursvennootschap moet maximaal 250 dagen bedenktijd krijgen als aandeelhouders hen onder druk zetten. Dit blijkt uit een voorontwerp van wet van minister Dekker voor Rechtsbescherming, mede namens de ministers Hoekstra van Financiën en Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe regeling gaat via het internet in consultatie.

Het gaat om aandeelhouders die vaak gericht zijn op korte termijn. Zij kunnen het bestuur van een Nederlandse beursvennootschap onder druk zetten om de strategie te wijzigen. Ze willen het bedrijf bijvoorbeeld splitsen. Als het bestuur dit weigert, kan het leiden tot een verzoek om het ontslag van bestuurders of commissarissen. Ook kan een vijandig overnamebod het bestuur onder druk zetten.

Verzoeken om bedenktijd te stoppen

Een bestuur dat gebruik wil maken van de bedenktijd heeft daarvoor goedkeuring nodig van de raad van commissarissen. Aandeelhouders met een belang van ten minste drie procent kunnen de Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam verzoeken om beëindiging van de bedenktijd.

Waarde op lange termijn

Door de bedenktijd kan het bestuur van de onderneming de belangen van de onderneming en van alle stakeholders (o.a. aandeelhouders, schuldeisers, werknemers) goed afwegen. Dat is ook van betekenis voor de waarde van de onderneming op lange termijn.

Verder kan het bestuur de bedenktijd benutten om alternatieven te verkennen. Door bijvoorbeeld – in dialoog met de stakeholders – na te gaan of het beter is om een bedrijfsonderdeel af te stoten, om zelfstandig te blijven of een bevriende bieder te zoeken.

Bron: cmweb.nl

Meld je hier aan!