Rechtbank legt CFO Vestia drie jaar cel op

18 juli 2018

De twee hoofdverdachten in het financiële schandaal rond woningcorporatie Vestia zijn veroordeeld tot celstraffen. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat CFO Marcel de V. (52) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij kreeg dinsdag drie jaar cel opgelegd, na een eis van vier jaar.

Financieel adviseur Arjan G. (47) is schuldig bevonden aan omkoping en fraude en kreeg 2,5 jaar cel, na een eis van vier jaar en negen maanden. De twee waren de spil in een omkopingsschandaal bij de destijds zeer grote woningcorporatie. V. was kasbeheerder bij Vestia en G. financieel tussenpersoon. Samen sloten ze bij banken jarenlang honderden contracten af – ter waarde van 23 miljard euro – voor zogeheten derivaten, financiële producten die beschermen tegen rentestijgingen. Het ging mis toen de rente fors daalde. Het leidde in 2012 bijna tot de val van Vestia.

De V. en G. streken zelf heimelijk ruim 20 miljoen euro op

Uiteindelijk bleek dat De V. en G. voor deze contracten zelf heimelijk ruim 20 miljoen euro aan commissie opstreken. G. ontving deze ‘fees’ en betaalde de helft aan De V., die binnen Vestia veel vertrouwen en vrijheid genoot. Om de handelwijze, de steekpenningen en omkooprelatie te verdoezelen, pleegden ze valsheid in geschrifte, stelde de rechtbank. Die vond dat ze gedreven door hebzucht de grenzen hebben overschreden. De V. liet onder meer zijn huis verbouwen en kocht luxe spullen.

CFO De V. is altijd blijven ontkennen

De V. is altijd blijven ontkennen dat hij strafbare feiten pleegde. Hij betaalde ook belasting over de in zijn ogen ‘neveninkomsten’. Arjan G. (47) werkte wel mee aan onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Toch gaf hij volgens de rechtbank geen volledige openheid op het gebied van een opzettelijk onjuiste administratie en belastingaangifte. Twee andere verdachten kregen een taakstraf en een boete voor het medeplegen van omkoping.

Drie verdachten vrijgesproken

Drie verdachten zijn vrijgesproken, onder wie de vader en de ex-partner van G. Zij werden beschuldigd van witwassen maar de rechtbank vindt dat het geld dat zij uit de ‘fees’ van G. ontvingen, een legale herkomst had. Van de andere verdachte is niet bewezen dat hij steekpenningen ontving van de hoofdverdachten.

Bron: ExecutiveFinance.nl

Meld je hier aan!