Piek in de huizenmarkt volgens DNB nog niet bereikt

09 oktober 2018

DNB-president Klaas Knot verwacht niet dat de huizenprijzen al op het hoogtepunt zijn. Op een persconferentie in Amsterdam zei Knot: “Achteraf bezien worden de slechtste deals afgesloten vlak voor de piek. Maar ik zie vooralsnog geen reden voor een snelle omslag.” Vanwege de achterblijvende bouw van nieuwe woningen en de lage hypotheekrente verwacht Knot dat de prijzen nog wel even stijgen.

“We komen nog steeds een paar honderdduizend huizen tekort. Zolang het woningaanbod zich zo traag blijft ontwikkelen, voorzie ik geen omslag”, zegt Knot. “Temeer ook omdat de Nederlandse economie het nog steeds goed doet.” De DNB-bestuurder denkt wel dat de oplopende prijzen wel zullen afvlakken. “Simpelweg omdat steeds minder mensen het nog kunnen betalen.”

Schuldenkurk

Bij de presentatie over de financiële stabiliteit van Nederland waarschuwde Knot wel dat een plotselinge rentestijging de wereldeconomie onderuit kan halen. Knot zei in dat verband dat het mondiale financiële systeem drijft op een ‘schuldenkurk.’ Vanwege de zeer lage hypotheekrente zal een beperkte rentestijging volgens Knot nog weinig invloed hebben op de woningmarktprijzen.

De kans dat de ECB de rente op korte termijn zal verhogen is volgens Knot niet groot. Volgens de DNB-president zal hij volgend jaar pas met zijn Europese evenknieën gaan bespreken wat er met de rente moet gebeuren.

Bron: amweb.nl

Meld je hier aan!